Oberea linearis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oberea linearis
Nomenklatur
Oberea linearis[1]
Linnaeus, 1761
Populærnavn
(smal hasselbukk)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieTrebukker
UnderfamilieVedbukker
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

EN — Sterkt truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: løvskog med hassel
Utbredelse: Europa
ved Oslofjorden i Norge.

Oberea linearis er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Artsdatabanken har ikke normert norsk navn, men smal hasselbukk er foreslått. Den finnes bare nær Oslo i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (11–14 mm), svært slank, svart trebukk med oransje bein. Den er lett å kjenne på den smale kroppsformen og fargen. Antennene er svarte og tydelig kortere enn kroppen. Hodet er svart, noe rundet sett ovenfra. Pronotum er rektangulært, litt bredere enn langt. Dekkvingene er lange, slanke og parallellsidige, en tanke bredere enn pronotum, svarte, med grove punkter som danner punktrader i alle fall i den fremre delen, mellom punktradene med smale lengderibber. Beina er korte og oransje.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg i levende, tynne greiner og skudd av hassel. Årsskudd er foretrukket. Hunnen gnager av skuddet slik at toppen visner, og legger ett egg like under brekken. Larven gnager en 30-40 centimeter lang gang nedover i skuddet. Utviklingen tar to år. De voksne billene finnes i juni-juli, og eter av hasselens blader.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Europa, bortsett fra den vestligste delen, østover til Kaukasus. I Norge er den funnet på noen steder ved Oslofjorden, men ikke siden 1938, så det er uvisst om arten fortsatt forekommer i landet.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 1. mars 2022. Besøkt 1. mars 2022. 
  2. ^ Ødegaard F, Hanssen O, Laugsand AE og Olberg S (24. november 2021). «Biller. Vurdering av Oberea linearis som EN for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 28. mars 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]