Nyserotdvergmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nyserotdvergmåler
Nyserotdvergmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Eupithecia veratraria
Herrich-Schäffer, 1850
Norsk(e) navn: nyserotdvergmåler
Hører til: dvergmålere, Larentiinae, egentlige målere,
målere,
sommerfugler,
insekter
Nasjonal rødliste (Norge):
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-NT-no.svg

NT — Nær truet

Habitat: frodige enger og bjørkeskog
Utbredelse: Palearktis

Nyserotdvergmåler (Eupithecia veratraria) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den hører til den artsrike slekten dvergmålere (Eupithecia) og er bare kjent fra det nordlige Finnmark i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten, slank, lysgrå måler som ligner mye på andre dvergmålere. Forvingen er lysgrå med en oval, svart flekk i midten, noen små, svarte flekker på vingeårene og utydelige, hvite tverrbånd. Larven er naken og ensfarget mørkgrå.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten er knyttet til nyserot (Veratrum album), der larvene utvikler seg i frøkapslene. Larven spinner frøkapselen sammen med silke. Arten finnes følgelig der nyseroten vokser, på frodige blomsterenger og i bjørkeskog.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Finnmark, i Alpene og i det nordlige Russland østover til Japan og Kamtsjatka. I Norge er den funnet i Berlevåg, Gamvik og Tana kommuner. Den er ikke kjent fra våre naboland (bortsett fra Russland), og forekomsten i Finnmark er dermed ganske isolert. Arten er sjelden og listet som nær truet (NT) i den norske rødlisten fra 2006.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]