Nyenskans

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Modell av festningen Nyenskans
Kart fra 1698 over Nevas utløp og Nyenskans
Skisse av de svenske områdene i Baltikum, Ingermanland, Estland og Livland ble tapt under den store nordiske krig


Nyenskans var en svensk festning bygd som støttepunkt i forsvaret av Ingermanland, beliggende ved Nevas utløp i Finskebukten. Den lå på et nes, som dannes der den lille elven Ochta flyter inn i Neva. Rundt festningen ble byen Nyen etablert. Et minnesmerke over befestningen kan ses i dagens St. Petersburg på Nevas nordøstre strand etter passering av broen i Nevskij Prospekts østre del.

Byggingen av Nyenskans begynte i 1611, men arbeidet gikk langsomt. En tidligere svensk festning lå på samme sted i middelalderen. I 1299 hadde Torgils Knutsson anlagt en boplass, med navnet Landskrona på en holme i Neva, men det ble allerede i 1301 ødelagt av russerne. På samme holme påbegynte svenskene i 1573 og 1583 befestninger, de som senere fikk sin fortsettelse i den i 1611 oppførte Nyenskans. Alt for å holde russerne borte fra Østersjøen og for å ta kontroll over handelen med Russland. Selve befestningen kom til å ligge på Ochtas sørlige strand og byen på dens nordre.

Under fiendtlighetene i 1656 inntok russerne festningen, drepte byens innbyggere og brente ned bygningene. Samme år erobret Gustaf Eriksson Horn byen tilbake. Fienden hadde overgitt festningen. Nyenskans hentet seg raskt inn fra krigens ødeleggelser.

Under den den store nordiske krig begynte russerne på våren 1703 ett angrep mot Nyenskans og oppfordret festningens forsvarere til å kapitulere. I festningen var det kun en besetning på cirka 600 svenske soldater og etter ett par dagers bombardement var de modne for en våpenhvile i mai 1703. Festningens kruttlager hadde også fått en fulltreffer og hadde eksplodert. Dette sammenlignet med russernes store overmakt – de var 20 000 – gjorde forsvarerne motløse. De fleste innbyggerne i byen hadde sannsynligvis allerede flyktet.

Tsar Peter den store gav deretter ordre om at den svenske befestningen skulle rives. Murene skulle i stedet legges på øya Harholmen nærmere elvens munning – stedet for St. Petersburgs etablering. Av Nyenskans ble det så godt som ingenting igjen, men den som vil se den imponerende lysekronen fra byens kirke kan finne den hengende i Finska kyrkan i Stockholm.

De siste sporene av festningen ble revet på midten av 1900-tallet. Det finnes dog siden den 15. juni 2000, et monument til minne om Nyenskans i St. Petersburg på stedet der festningen lå. Monumentet ble etablert på initiativ av Rikard Högberg.

I mai 2003, i samband med St. Petersburgs 300-årsjubileum, ble det også åpnet et museum over Nyenskans på stedet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]