Nyco konversasjonsleksikon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Nyco konversasjonsleksikon ble utgitt første gang i1935 av Cappelens forlag. Andre utgaver/opplag kom i 1935.[trenger referanse] Da Cappelens forlag i 1935 lanserte Nyco konversasjonsleksikon var produktet enestående i sitt slag. Det besto av et eneste hendig bind, og sto i skarp kontrast til de massive og kostbare flerbindsverkene fra leksikonkonkurrentene Aschehoug og Gyldendal. Utgivelsen ble sponset av legemiddelfirmaet Nyegaard & Co, og fikk merkevarenavnet «Nyco» inn i leksikonets tittel, som ble solgt i shirtingsbind for ti kroner.

Kunnskapen som ble nøye valgt ut og presentert på 1539 sider, var ifølge forordet «aktuelt og historisk stoff, som spiller en betydelig rolle i det moderne menneskes tilværelse».

Modellen for ettbindsleksikonet var det nylig utkomne tyske Knaurs Konversations-Lexikon. Leksikalsk kunnskap i ett bind var ikke nytt på norsk jord, men det var nærmere femti år og en verdenskrig siden Norsk Lomme-Konversations-Lexikon ble publisert i 1891.

Mottagelsen[rediger | rediger kilde]

Det moderne mennesket ønsket rask kunnskap - og ikke minst, rimelig kunnskap. Mottagelsen i Aftenposten 26.11.1935 var overstrømmende: «Lenge har vi misunt franskmennene deres lille Hachette og tyskerne deres Knaurs' og Meyers Blitz-leksikon». Men, som de framhevet, det viktigste var prisen, bare 10 kroner, noe som gjorde at «alle hjem kunne skaffe seg det» - dette kunne bli en folkebok. Også i arbeiderpressen ble utgivelsen omfavnet. Vestfinnmark Arbeiderblad omtalte Nyco konversasjonsleksikon som «en begivenhet av rang for nutidsmennesket, ikke minst for arbeidere». Leksikonet ga utførlige opplysninger om arbeiderbevegelsen og fagbevegelsen.

Andre, som Sarpsborg blad, var opptatt av det uvante formatet. Det var bare naturlig, står det her, "at vi steiler litt når vi får se et ett binds leksikon. «Den lave prisen var nyttig for dem som ikke hadde råd til mer enn et bind, men den konsentrerte kunnskapen var nyttig også for dem som "... har et stort leksikon, men som jo ikke kan dra med sig alle bindene, for eksempel på feriereise, i studiesirkler eller på kontoret». Kritiske røster, som i Dagbladets anmeldelse av 19.12.1935 bemerket tørt at her fikk man kunnskap i teskjevis.

Markedsføring[rediger | rediger kilde]

Med økonomisk støtte fra Nyco fikk Cappelen også midler til omfattende markedsføring. Storparten av landets bokhandlere deltok i Nycos vinduskonkurranse, om å lage det beste utstillingsvindu for Nyco konversasjonsleksikon. Vinneren ble kåret like før jul i 1935. Haugesunds avis kunne meddele at Rasmus Amundsen i Sunds bokhandel stakk av med førsteprisen på 100 kroner.

Produktet var av en slik art at selve statsministeren lot seg bruke i markedsføringen. En stor annonse med bilde av Johan Nygaardsvold ble rykket inn samtidig i Dagbladet, Aftenposten og Arbeiderbladet (28.11.1935), under overskriften "Landets statsminister har ordet". Nettopp kunnskapens pris, og dermed den helt nye tilgjengelighet for alle, trekkes fram. "Prisen er så lav at Nyco konversasjonsleksikon nu må kunne anskaffes til private bokhyller, til skoler og kontorer hvor man før ikke har hatt råd til å ha et stort bindsterkt leksikon." Cappelens leksika Nyco konversasjonsleksikon ble starten på Cappelens videre leksikonsatsing. I 1939 utkom det på nytt, nå under navnet Cappelens leksikon. Markedsføringen omfattet nå også plakater og reklametrykk. Argumentene var fortsatt pris og hendighet - men nå ble et nytt element trukket inn og utnyttet til fulle i salgs- og markedsføringen: ettbindsverkets unike mulighet til å tilby oppdatert kunnskap. Samfunnsutviklingen gikk så fort at man trengte raske utgivelser for å holde tritt med tiden. Som det heter i plakaten fra 1939: "En ny tid krever et nytt leksikon".

Nyutgaven fra 1978 bar navnet Cap leksikon. I 1990 utkom det - som første norske leksikon tilgjengelig i nettutgave - under tittelen Cappelen Leksikon.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]