Nyborg handelssted

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Nyborg handelssted i Nesseby i Finnmark ble grunnlagt av Bergitte og Andras Brodtkorb. Handelsstedet ble bebygd omkring 1850 og hadde et stort våningshus som var oppført av byggmester Sveve som også bygde kirken i Nesseby og kirke og rådhus i Vadsø.

I 1865 ble Nyborg overtatt av datteren Jensine Fredrikke Johanne Brodtkorb og hennes mann Otto Andreas Pleym. Pleym drev stor handel både i distriktet og med utlandet. Han hadde salg av brennevin og stor omsetning på Varangermarkedet i Karlebotn. Ved folketellingen i 1875 bodde det 13 mennesker på Nyborg.

Omkring 1880 ble Nyborg igjen overdratt til en ny generasjon da brødrene Fredrik From Pleym og Otto Andreas Pleym jr. tok over driften under firmanavnet Brødrene Pleym.

Nyborg har vært tingsted og var kjent for stor gjestfrihet. Ytreberg forteller at hit kom det gjester fra Vardø, Vadsø, Nesseby, Tana, og Polmak til store selskaper. Gjestene kom kjørende i slede eller pulk for å feire jul og påske på Nyborg. Da var det fest i dagevis med lek, dans, komediespill og annen moro, og slik var Nyborg et lite Flateby i Finnmark.[1] På Flateby i Enebakk hadde familien Collett et jaktslott, og her var det på slutten av 1700- og begynnelsen av 1800-tallet store festligheter under jakten om høsten og i julen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ytreberg (1942) side 291.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Ytreberg, N. A. (1942): Handelssteder i Finnmark. Trondheim.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Folketellingen på Nyborg i 1875.