Nyainqentanglha

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nyenchentanglhadjellene over Namtsosjøen
Nyenchentanglha sett fra Qinghai-Tibet-jernbanen

Nyenchen Tanglha eller Nyainqêntanglha (tibetansk: གཉ་ཆེན་ཐང་ལྷ་, Wylie: 'Gnyan-chen-thang-lha'; kinesisk: 念青唐古拉山, pinyin: Niànqīngtánggǔlā Shān) er en fjellkjede som ligger i Nyingchi-prefekturet i det sentrale Tibet.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Fjellkjeden har mer enn tretti topper som er over 6000 moh., fire av dem når over 7000 moh. Den deler Tibet i to og danner et vannskille mellom elvene Yarlung Zangbo (Brahmaputra) og Nu (Salwin).

Det høyaete punktet er fjellet med samme navn som kjeden, Nyainqêntanglha feng, som er 7162 moh. og ble besteget første gang i 1986 av en gruppe japanske fjellklatrere.[1] (andre kilder sier 7088 moh.).

Fjellkjeden ligger sør for innsjøen Namtso (Tengrinor), den nest største saltvannssjøen i Tibet. Den nærmeste byen er Yangpachen. Nyainêntanglhaer ligger rundt 30 mil nordvest for Lhasa.

Religiøs betydning[rediger | rediger kilde]

Nyainêntanglha betyr gressletteguden på tibetansk. Ifølge tibetansk folketro er guden for fjellet gift med gudinnen for den hellige Namtso-sjøen, og det finnes mange sagn og sanger om de to. Gudeparet, gjennom sine fysiske symboler, blir særlig dyrket i saueår, ettersom de begge skal ha blitt født i et slikt år.[2]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]