Ny Tøjhusgrunden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Plassen mellom Kommandantens og Admiralens Gaard. Lengre bak kan man se HKs hovedkvarter, og i bakgrunnen Christians KirkeChristianshavn.
Kart som viser det meste av Ny Tøjhusgrunden før oppfyllingen (ca 1888).

Ny Tøjhusgrunden ligger på Islands Brygge på den nordvestlige delen av Amager, men sør for Christianshavn. Plassen avgrenses av veiene Amager Boulevard, Artillerivej, Myggenæsgade/Klaksvigsgade og Thorshavnsgade. Langs den sørlige delen gikk tidligere Amagerbanen. Det danske forsvaret holdt tidligere til her, men siden 1998 har området vært sted for omfattende utbyggingsvirksomhet, så stedet er nå bebygd med boliger og bedrifter.

Historie[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Ny Tøjhus

Inntil 1888 lå området under vann. Vannet gikk helt til stedet hvor Artillerivej ligger i dag. I 1888 var Christian IVs arsenalbygning, Tøyhuset, på Slotsholmen, for lite til å huse den danske hærens materiell, da hæren hadde behov for mere plass etter den voldsomme utbyggingen av Københavns landforsvar på 1880-tallet. Det ble derfor igangsatt en oppfylling av området vest for Artillerivej. Hærens Geværfabrik sto ferdig i 1891. Mellom 1891 og 1953 ble det oppført en rekke bygninger til hæren. Under Tysklands okkupasjon av Danmark falt fabrikken for tyske hender i 1943.

I 1975 ble riving av hærens bygninger påbegynt. De gjenværende militære bygningene huset Teknisk Skole inntil 1990, og medborgerhuset Gimle inntil 2000.

Området ble i 1998 overført til Freja ejendomme, som er et dansk statlig selskap som står for salg av statlig eiendom og bygningsmasse. Etter dette har området vært gjennom en omfattende utvikling, med betydelig nybygging.

Eksisterende bygninger[rediger | rediger kilde]

I første rekke mot Amager Boulevard regnet fra vest: SimCorp's hovedkvarter (ikke ferdigstilt per 2008), KLs hovedkontor, HKs hovedkontor, Deloitte, Radisson Blu Hotel Scandinavia.

I annen rekke regnet fra vest: Nicolineparken, Kommandantens Gaard, Admiralens Gaard, Ny Tøjhus I og II, Ny Tøjhus Have, en kontorbygning som huser bl.a. kontorer for HK og Socialdemokraterne i København.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]