Nuruddin Farah

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nuruddin Farah
3Nuruddin Farah.jpg
Født24. november 1945[1][2][3][4] (74 år)
Baidoa
Ektefelle Amina Mama
Utdannet ved Panjab University, University of Essex
Beskjeftigelse Skribent, romanforfatter
Nasjonalitet Somalia
Utmerkelser Neustadtprisen, Tucholskyprisen

Nuruddin Farah

Nuruddin Farah (født 24. november 1945 i Baidoa, Somalia) er en fremtredende somalisk forfatter som har vunnet flere priser for sine bøker.

Farah var sønn av en kjøpmann og hans kone som var poet. Som barn gikk han på skole i Kallafo, Ogaden, og han studerte engelsk, arabisk og amhariske språk. I 1963, tre år etter Somalias uavhengighet, ble Farah tvunget til å flykte fra Ogaden etter flere alvorlige grensekonflikter. Flere år etterpå, ble han tildelt en grad i filosofi, litteratur og sosiologi ved Panjab University i Chandigarh, India.

Etter å ha utgitt en novelle i sitt hjemland på somalisk språk, skiftet Farah på å skrive på engelsk og somalisk samtidig som han fremdeles studerte ved universitetet i India. Hans første roman, From A Crooked Rib utkom i 1970 og fortalte historien om en nomade-jente som flyktet fra et arrangert ekteskap med en mye eldre mann. Romanen ga ham tildels noe internasjonal anerkjennelse. På en tur til Europa etter utgivelsen av A Naked Needle (1976), ble Farah advart om at den somaliske regjeringen planla å arrestere ham på grunn av innholdet i hans siste utgivelse.

For å unngå å havne i fengsel i hjemlandet startet Farah på et selvpålagt eksil som skulle vare i 22 år. På denne tiden drev han med undervisning i flere land, blant annet USA, Tyskland, Italia, Sverige, Sudan, India og Nigeria. I 1990 mottok han et stipend fra et tysk akademi og han flyttet til Berlin. I 1996 besøkte han Somalia for første gang på mer enn tjue år. Senere flyttet han dit på permanent basis, og han bor nå sammen med sin andre kone og deres to barn i Cape Town.

Farah er blitt tildelt flere litterære priser fra hele verden på grunn av sine bøker, og han har mange ganger blitt nominert til Nobelprisen i litteratur, som er en av de få større litterære priser som han fremdeles har til gode å bli tildelt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Brockhaus Enzyklopädie, 9. okt. 2017, Nuruddin Farah, farah-nuruddin
  2. ^ Munzinger-Archiv, 9. okt. 2017, Nuruddin Farah, 00000022703
  3. ^ Discogs, 9. okt. 2017, Nuruddin Farah, 437908
  4. ^ SNAC, 9. okt. 2017, Nuruddin Farah, w6k79vwx