Number One Observatory Circle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 38°55′23″N 77°3′56″V

Number One Observatory Circle
1OC2003.jpg
Beliggenhet
NavnNumber One Observatory Circle
AdresseObservatory Circle 1
StrøkEmbassy Row
KommuneWashington, DC
Historiske fakta
FormålEmbedsbolig
EierUSA
ArkitektLeon E. Dessez
Ferdigstilt1893
Bygningsdata
Commons-logo.svg
 Number One Observatory Circle på Commons

Number One Observaroty Circle er den amerikanske visepresidentens embedsbolig. Huset ligger på tomten til United States Naval Observatory i Washington, D.C. og ble bygget i 1893 for å huse dets administrerende direktør. Sjefen for Marineoperasjoner (CNO) likte huset så godt[trenger referanse] at han i 1923 overtok huset selv. Det forble en residens knyttet til nevnte stilling frem til 1974, da den amerikanske Kongressen godkjente ombygging til offisiell residens for visepresidenten. Avgjørelsen i Kongressen omfattet kostnader til oppussing og møblering.

Før 1974 holdt visepresidenten til i eget hjem, men kostnadene for å legge sikkerheten til rette i disse private hjemmene ble etterhvert uoverkommelige.

Selv om Number One Observatory Circle ble gjort tilgjengelig for visepresidenten i 1974, gikk det tre år før en visepresident skulle bo der på fulltid. Visepresident Gerald Ford ble selv president før han fikk tatt residensen i bruk, og hans visepresident igjen, Nelson Rockefeller, brukte boligen primært til representasjon siden han allerede hadde en residens i Washington. Visepresident Walter Mondale var den første som flyttet inn og siden dengang har alle USAs visepresidenter bodd i huset.

Visepresidentboligen ble pusset opp av den amerikanske marinen tidlig i 2001, noe som førte til mindre forsinkelser før den nye visepresidenten, Dick Cheney, kunne flytte inn med sin familie.