Hopp til innhold

Nullarbor-sletta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
NASA - Visible Earth, Nullarbor. Den egentlige Nullarbor-sletta er det lysebrune halvsirkelformede området ved kysten. Bildet er tatt av Terra-satellitten 19. august 2002
Nullabor-sletta sett fra Indian-Pacific-jernbanen.
Nullabor-sletta er ikke helt treløs

Nullarbor-sletta (engelsk: Nullarbor Plain) er ei flat, vidstrakt, tørr og nesten treløs karstslette i Australia. Den ligger i den sørvestre delen av Sør-Australia og den sørøstre delen av Vest-Australia, mellom kysten av Australbukta i sør og Victoriaørkenen i nord. Ordet Nullarbor er avledet fra det latinske nullus («ingen») og arbor («tre») og uttales ˈnʌlɚbɔr. Sletta er verdens største sammenhengende stykke kalkstein. Den har et flateinnhold på rundt 200 000 km²,[1] og er 1 100 km bred fra øst til vest.

En stor del av Nullarbor-sletta ble vernet ved opprettelsen av Nullarbor nasjonalpark i 1979 og Nullarbor Regional Reserve i 1989.

Klima og vegetasjon[rediger | rediger kilde]

Mesteparten av området har et tørt klima, mens en stripe langs kysten har halvtørt steppeklima. Floraen er sparsom, og vegetasjonen består overveiende av små busker. Sletta er stort sett uten trær, derav navnet. På Nullarbor-sletta ligger også Australias tørreste sted, ved Farina i Sør-Australia, hvor det årlig faller kun 142 mm regn i gjennomsnitt. Til sammenligning har ørkenbyen Alice Springs i Nordterritoriet en gjennomsnittlig årsnedbør på 281 mm.

Transport[rediger | rediger kilde]

Det finnes to muligheter til å krysse Nullarbor-sletta over land. Den ene er den transaustralske jernbanen Indian-Pacific Railway, som går fra Sydney via Adelaide til Perth på vestkysten. Jernbanen går direkte over den sentrale delen av sletta, med den lengste fullstendig rette jernbanestrekningen i verden på 478 km. Den andre er hovedveien Eyre Highway, som går fra Norseman i Vest-Australia til Port Augusta i Sør-Australia. I motsetning til jernbanen går veien langs kysten i sør, hvor man finner den lengste rette veistrekningen i Australia, med 146,6 km.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Across the Nullarbor Plain». Kevin's Wilderness Journeys. 7. juni 2004. Arkivert fra originalen 10. oktober 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]