Nubiske pyramider

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Antikke og rekonstruerte pyramider i Meroë i oldtidsriket Nubia ved Nilen i dagens Sudan
De nubiske pyramidene ved Meroë
Pyramidene i Nuri i nærheten av Jebel Barkal i Sudan.

Nubiske pyramider er pyramider som ble bygget av herskerne av Kusj (sentrert rundt Napata og Meroë). Før kusjittene bygde disse pyramidene (som befinner seg i dagens Sudan), hadde det ikke vært pyramidebygging i det gamle Egypt og Nildalen i mer enn 500 år.

Historie[rediger | rediger kilde]

Området av Nildalen som er kjent som Nubia, og som ligger innenfor dagens Sudan, var hjemmet til tre kusjittiske kongedømmer. Det første hadde sin hovedstad i Kerma fra (2600-1520 f.Kr.). Det andre var sentrert rundt Napata fra (1000-300 f.Kr.). Det siste kongeriket var sentrert rundt Meroë (300 BC-AD 300).

Omtrent 220 pyramidet ble bygget på tre steder i Nubia over en periode på et par hundre år for å tjene som graver for konger og dronninger av Napata og Meroë. Den første av disse ble bygd på stedet av el-Kurru, inkludert gravene til kong Kashta og hans sønn Piye (Piankhi), sammen med Piyes etterfølgere Shabaka, Shabataka, og Tanwetamani. Fjorten pyramidet ble bygget for deres dronninger.

Senere pyramider i Napata ble bygget ved Nuri, på vestbredden av Nilen i Øvre Nubia. På denne gravplassen ble 21 konger og 52 dronninger begravet.

Den mest omfattende området med nubiske pyramider er i Meroë, som ligger mellom den femte og sjette katarakt av Nilen, ca. 100 km nord for Khartoum. Under den meroittiske perioden ble over 40 dronninger og konger gravlagt der.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]