Národní muzeum - nová budova

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Nová budova)
Hopp til: navigasjon, søk
Utstillings- og kontorbygget Nová budova i Praha med nuseet til venstre og den føderale forsamlingen Federální shromáždění til høyre.

Nová budova eller Národní muzeum – Nová budova er en museums- og kontorbygning i Praha i Tsjekkia. Navnet betyr «ny bygning«. Publikum har kun tilgang på den museale delen av bygningen, som også er tilsluttet institusjonen Nasjonalmuseene (Národní muzeum) i byen. Resten er forbeholdt føderalforsamlingen Federální shromáždění.

Nová budova ligger i Vinohradská 1, og slik navnet antyder er bygningens arkitektur, politiske betydning og nyeste historie det mest oppsiktsvekkende ved den. Bare en svært liten del av bygningen tjener som utstillingsarealer, men bygningen ligger ved siden av det store naturvitenskapelige nasjonalmuseet i Palác Adria.

Moderne raritetskabinett[rediger | rediger kilde]

Hva som vises her kan knapt omtales museumsgjenstander i egentlig forstand. I grunnetasjen er enkelte montre med arkeologiske jordfunn, mens resten av plassen er viet rene «lekegjenstander», hvor de besøkende kan få ikle seg jernhansker eller riste i metalliske rustningskjorter.

Seksjonen for dukketeater og diverse ting og tang virker nok mindre tilfredsstillende, ettersom disse knapt lar seg anvende. Likeledes er utvalget av nyere plakatkunst neppe kvalitativt representativt for nasjonal tsjekkisk kunst. Et større område rommer forelesningssal, og er flittig brukt til å undervise studenter.

Andre etasje består av kontorer, og i tredje etasje står en svært naturalistisk dukkestatue av en fotballspiller. Dessuten finnes det her lekerom med legoklosser, men hele samlingen er mangelfullt utstyrt, virker uferdig og uklart formet.

Husets stolte historie[rediger | rediger kilde]

Mer spennende er nok husets historie. Bygningen ble opprinnelig bygget i klassisk moderne Jaroslavem Rösslerem-stil som Prahas børs. Den åpnet 24. februar 1938. Under andre verdenskrig fikk bygningen først tjene som militært lager, dernest som anlegg for tysk opera, og mot slutten av krigen som sykehus.

  • Siden 1946 holdt landets nasjonalforsamling (Národní shromáždění) til her, og siden 1969 den føderale forsamlingen (Federální shromáždění).
  • Rekonstruksjon på slutten av 1960- og tidlig 1970-årene, etter Karla Pragera, Jiřího Kadeřábka a Jiřího Albrechtas planer.
  • Siden 1995 har Rádio Svobodná Evropa (Radio Frie Europa) holdt til her, og siden 2006 den nye bygnings museum, som del av de nasjonale museene.
  • En rekke viktige lover ble avfattet her, som avskaffelsen av det lederskap som kommunistpartiet KSČ (CPC) hadde inntatt i tidligere Tsjekkoslovakia, lov om tilbakeføring og opprettelse av demokrati og statens frie økonomi, samt bortfallet av den tsjekkoslovakiske samling (československé federace).

Her har både Mikhail Gorbatsjov, François Mitterrand, Margaret Thatcher, George Bush senior, Helmut Kohl og dronning Elizabeth II holdt taler.