Northbrookøya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Northbrookøya
Kara sea ZFJNB.PNG
Geografi
PlasseringNordishavet
Øygruppe Frans Josefs land
Areal 288,6 km²
Lengde 22,4 kilometer
Bredde 19,2 kilometer
Administrasjon
LandRussland
Posisjon

Northbrookøya
79°59′15″N 50°58′04″Ø

Northbrookøya (russisk Остров Нортбрук; Ostrov Nortbruk) er en øy helt sør i Frans Josefs land i Russland. Det høyeste punktet på øya er 344 meter over havet.

Northbrookøya er en av de mest tilgjengelige i øygruppa og ble derfor ofte benyttet som hovedbase for polekspedisjoner sent på 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet.

Øya er oppkalt etter jarlen av Northbrook, som var president i Royal Geographical Society mellom 1890 og 1893.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kapp Flora er et isfritt område sørvest på Northbrookøya (79°57′N 50°05′E) og er historisk viktig. Den britiske segleren og utforskeren Benjamin Leigh Smith forliste ved Kapp Flora i 1881. I 1896 møttes tilfeldigvis utforskerne Fridtjof Nansen og Frederick George Jackson her. Jackson var leder for Jackson-Harmsworth-ekspedisjonen og hadde base ved Kapp Flora, da møtet skjedde 17. juni 1896.[1]

Et nes nord på øya, ved 80°55'N, heter Kapp Bruce etter William Speirs Bruce, en skotsk zoolog og oseanograf som hadde vært medlem av Jackson-Harmsworth-ekspedisjonen.[2] I 1904 ble det vunnet ut kull omtrent 150 meter oppe i fjellsiden av utforskere fra den amerikanske Ziegler-Fiala-ekspedisjonen som måtte overvintre her etter at skipet sank ved Rudolføya. Etter en strabasiøs ildprøve kom sjømennene Valerian Albanov og Aleksander Konrad, som de eneste overlevende etter den mislykkede ekspedisjonen til «Svjataja Anna», til Kapp Flora i 1914. Albanov og Konrad ble reddet i tide av «St. Foka», mens de gjorde seg klar for å overvintre.

Nærliggende øyer[rediger | rediger kilde]

  • Ostrov Robertsona (Остров Робертсона), Robertsonøya er en liten øy øst for Northbrookøya, nær det østligste neset. Øya er kalt opp etter den skotske polforskeren og kapteinen Thomas Robertson fra den skotske nasjonale antarktiske ekspedisjonen i 1904 til Sør-Orknøyene på skipet «Scotia».
  • Ostrov Novyj ligg mindre enn 2 km sørvest for Robertsonøya, nærmere kysten. Begge øyene er mindre enn 1 km lange.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Speak, s. 48
  2. ^ Speak, s. 51