North Dakota Democratic-Nonpartisan League Party

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Senator Heidi Heitkamp representerer partiet og Nord-Dakota i USAs senat siden 2013

North Dakota Democratic-Nonpartisan League Party (forkortet Democratic-NPL, Dem-NPL) er betegnelsen på Det demokratiske parti i Nord-Dakota i USA. Dette partiet oppsto gjennom en fusjon av to av delstatens partier.

Partiet har sin bakgrunn i den såkalte progressive æraen fra 1890-årene til 1920-årene, med utstrakt sosial aktivisme og politiske reformer i hele USA.[1]

Disse kreftene i Nord-Dakota sluttet seg til både Det republikanske parti, som kontrollerte delstatens politiske liv, og til Det demokratiske parti, som kalte seg «the party of the laborer and the farmer» («partiet for arbeidere og bønder».[2] Selv om arbeidet gjennom demokratene ikke endret den sterke republikanske kontrollen av delstaten, fant de progressive en viss støtte i de norskamerikanske i de østlige delene av staten.[2] I 1906 kom de progressive i en stadig større opposisjon på jernbaneinteressenes sterke kontroll over staten.[2]

I 1915 ble den politiske organisasjonen Nonpartisan League, NPL stiftet av sosialisten Arthur C. Townley. Bevegelsen hadde sitt utgangspunkt i Nord-Dakota, men spredte seg etter hvert til andre delstater i Midtvesten og også til det nordvestre USA.

Nonpartisan Leagues kandidater deltok i valgene i 1916 på republikanernes lister. Lynn Frazier vant guvernørvalget i Nord-Dakota med 79% av stemmene. Han ble senare, i 1921, den første amerikanske guvernøren som skulle få vegernes mistillit midt i mandatsperioden.

NPLs kandidater var lenge fremgangsrike innen delstatspolitikken i Nord-Dakota som republikanere, men virksomheten opphørte i 1956 da NPL slo seg sammen med Det demokratiske parti i Nord-Dakota.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ John D. Buenker, John C. Burnham, and Robert M. Crunden, Progressivism (1986) ss 3–21
  2. ^ a b c Robinson, Elwyn (1966). History of North Dakota. University of Nebraska Press. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]