Norske Skog Skogn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fiborgtangen i Skogn

Norske Skog Skogn var den første fabrikken i Norske Skog-konsernet. Fabrikken ble anlagt fordi skogeiere i Trøndelag hadde behov for en egen treforedlingsfabrikk på begynnelsen av 1960-tallet. Planleggingen startet våren 1962, da de første møtene angående en eventuell fabrikk ble holdt. Høsten i 1962 ble det første kontoret etablert i Trondheim med 7 ansatte som primært skulle finne den best egnede plasseringen av fabrikken. Valget stod mellom Stjørdal, Skogn, Verdal, Steinkjer og Namsos. Sivilingeniøren som var på befaring på alle stedene mente Skogn var rett sted i forhold til transportruter. Byggingen startet i 1964Fiborgtangen i Skogn i Levanger kommune og fabrikken var klar til drift 1966. Det første tømmerlasset ankom 1. mars 1966.

I dag er det tre papirmaskiner på Skogn som i hovedsak leverer papir det europeiske papirmarkedet. Produksjonskapasiteten er 590 000 tonn og ca. 90 % av papiret som produseres på Skogn blir sendt til utlandet. Storbritannia er hovedmarkedet og hit går all leveranse fra fabrikkanleggets egen dypvannskai.

Det er et returfiberanlegg på Skogn også som tar i mot store mengder hvitt returpapir (aviseer og magasiner) for gjenvinning. PM3 (Papir Maskin 3) kjører 60 % returfiber, og etter påsken 2009 vil PM1 også kjøre returfiber (20 %). Gjennom et forbedringsprosjekt i 2009-2010 vil papirproduksjonen ta i bruk større mengder fyllstoff. Dette gir en bedret og mer konkurransedyktig avispapirkvalitet, redusert tømmerforbruk og redusert energiforbruk. Denne utbyggingen får støtte fra Enova med bakgrunn i redusert elektrisitetsforbruk.

På nyåret 2009 ble PM1 ombygd med en Duo-former på vireparti. Duo-formeren er en høy-vakuum suge-kasse som skal hjelpe til med å få opp tørrstoffprosenten og skape bedre struktur i papirbanen.

Norske Skog Skogn er en av fylkets største industriarbeidsplasser med cirka 370 ansatte pr. november 2014.[1] Fiborgtangen Vekst ble i 2009 etablert for å arbeide med nyutvikling av industrivirksomhet i tilknytning til og i nær synergi med papirproduksjonen ved Norske Skog Skogn.

Pr 1. januar 2013 er Amund Saxerud fabrikksjef ved Norske Skog Skogn. Olav Dehli er daglig leder for Fiborgtangen Vekst AS.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]