Hopp til innhold

Norsk rødt fe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
NRF-ku som er datter av NRF-oksen 10579 Eggtrøen

Norsk rødt fe er en norsk rase av storfe som gjerne blir forkortet NRF. NRF er den dominerende storferasen i Norge og står for mesteparten av all melk- og storfekjøttproduksjon i landet.[1] Rasen ble etablert i 1935[2] da gamle norske raser som hedemarksfe ble krysset med Svensk röd och vit boskap (SRB) og finsk ayrshire (FAY). Også i dag tas disse rasene inn når de har aktuelle okser.

Siden 60-tallet har rasen vært dominerende i Norge.[3][4] I avlsarbeidet har det ikke bare blitt fokusert på kjøtt- og melkemengde, men også på helse og fruktbarhet,[5] noe som har ført til en bærekraftig rase. Tidlig ble det også tatt en beslutning om ikke å legge vekt på farge og utseende, noe som opprinnelig ble regnet som en kontroversiell beslutning. NRF-populasjonen er på vei til å bli en naturlig kollete rase. Dyra er vanligvis røde eller sorte med hvite avtegn (flekker).

Rasen opprettholdes og videreutvikles av avls- og seminorganisasjonen Geno, som eies av storfebøndene i Norge. Avlsarbeidet med NRF stambokføres av Kukontrollen, som er nasjonalt stambokregister. Blant annet har hver ku sitt eget helsekort der alle veterinærbehandlinger blir registrert. Fra 2016 vil avlen endres fra avkomsgransking til genomisk seleksjon.[6]

NRF-sæd eksporteres til over 20 ulike land i verden.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Skjervold 1983, s. 101.
  2. ^ Bækkedal 1980, s. 141.
  3. ^ Skjervold 1983, s. 103.
  4. ^ Bækkedal 1980, s. 11.
  5. ^ Skjervold 1983, s. 83.
  6. ^ Pressemelding geno.no[død lenke]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]