Norsk institutt for bunad og folkedrakt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Norsk institutt for bunad og folkedrakt (NBF)
Stiftet1947
LandNorge
HovedkontorFagernes
instituttlederCamilla Rossing
Ansatte5
Nettstedwww.bunadogfolkedrakt.no

Norsk institutt for bunad og folkedrakt (NBF) (tidligere Bunad- og folkedraktrådet) er en nasjonal vitenskapelig institusjon som arbeider med dokumentasjon, forskning og formidling av folkedrakt og bunad som kulturuttrykk, og bruk og tilvirking av disse drakttypene.

Organisering[rediger | rediger kilde]

Bunad- og folkedraktrådet var tidligere en selvstendig statlig institusjon underlagt Kulturdepartementet og ledet av en direktør. Fra 2008 har institusjonens administrasjon vært underlagt Valdresmusea AS, ledet av en daglig leder med faglig ansvar.Institutet er delegert nasjonale oppgaver på det bunad- og folkedraktfaglige feltet fra Kulturdepartementet. I tillegg består institusjonen av et fagråd oppnevnt av Kulturdepartementet, som har rådgivende oppgaver. I 2010 skiftet selve institusjonen navn til Norsk institutt for bunad og folkedrakt, mens fagrådet nå bærer navnet Bunad- og folkedraktrådet. I forbindelse med navneskiftet i 2010 ble institusjonens rolle som en nasjonal vitenskapelig institusjon understreket.

Norsk institutt for bunad og folkedrakt holder til på Fagernes, i samme bygg som Valdres Folkemuseum.

Ledere:

Oppgaver[rediger | rediger kilde]

Norsk institutt for bunad og folkedrakts oppgaver er:

  • Bygge opp og forvalte arkiv med draktregistreringer og annen dokumentasjon knytta til folkedrakter og bunader.
  • Drive forskning på bakgrunn av et bredt kulturhistorisk dokumentasjonsarbeide, og slik produsere ny kunnskap om folkedrakt og bunad.
  • Formidle kunnskap og stille innsamla materiale til rådighet for de som arbeider med draktspørsmål.


På grunnlag av feltarbeid fra hele landet har instituttet etablert et omfattende arkiv bestående av draktregistreringer, foto, snittmønster og skisser, samt nedtegninger av tradisjonsmateriale fra ulike distrikter. Både bunadbrukere og -produsenter kan få råd i forhold til hva det historiske kildematerialet viser.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Forgjengeren til Norsk institutt for bunad og folkedrakt var Statens bunadsnemnd, som ble etablert i 1947. I 1955 skiftet nemnda navn til Landsnemnda for bunadsspørsmål. I 1967 ble nemnda omorganisert, fikk eget sekretariat og nye statutter. Det ble bestemt at nemnda skulle settes sammen av fagpersoner med vitenskapelig kompetanse, og at nemnda bare skulle arbeide med bunader som var bygd på folkedrakter, dvs. ikke omfattet moderne fantasidrakter. I 1986 skiftet institusjonen navn fra Landsnemnda for bunadsspørsmål til Bunad- og folkedraktrådet.

1. januar 2008 ble sekretariatet til Bunad- og folkedraktrådet konsolidert med Valdresmusea, med et rådgivende fagråd oppnevnt av departementet. Institusjonen skiftet 1. oktober 2010 navn til Norsk institutt for bunad og folkedrakt (NBF), mens det statlig oppnevnte fagrådet beholdt navnet Bunad- og folkedraktrådet.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]