Norsk forskningssenter for vannkraftteknologi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Norsk forskningssenter for vannkraftteknologi
Stiftet2017
LandNorge
FormålVannkraft
Nettstedwww.ntnu.no

Norsk forskningssenter for vannkraftteknologi, også kalt Norwegian Research Centre for Hydropower Technology (HydroCen), er et nasjonalt forskningssenter under Norges forskningsråds program Forskningssentre for miljøvennlig energi (FME). NTNU er vertsinstitusjon for senteret.

Forskningssenteret ble etablert i januar 2017. Senteret skal bidra til å opprettholde og styrke Norges posisjon som en ledende vannkraftnasjon.[1]

Senteret skal utføre forskning på vannkraftanlegg, turbiner og generatorer, og utvikle løsninger for nye markeder og tjenester. Løsningene skal ta hensyn til miljømessige, samfunnsmessige og klimatiske hensyn. Arbeidet vil bli utført i samarbeid med nasjonalt og internasjonalt næringsliv, og internasjonale forskningsmiljøer.[2]

Forskningen i HydroCen er inndelt i fire arbeidspakker, som er beskrevet slik på nettstedet deres:[3]

  • WP1 - Damkonstruksjoner og vannveier. Ny teknologi for damkonstruksjoner og vannveier for å møte utfordringene med å tilpasse systemet til fleksibel drift, reguleringsregimer og klimaendringer.
  • WP2 - Turbiner og generatorer. Ny teknologi for å styrke kapasiteten i vannkraftsystemer og øke fleksibiliteten i vannkraftsystemet og i vannkraftverkene. Lønnsomhetspotensialet av teknologiske forbedringer er stor hvis sektoren er i stand til å utnytte dette effektivt.
  • WP3 - Marked og tjenester. Nye planleggingsverktøy for oppgradering og utvidelse av vannkraftverk for å redusere investeringsrisiko i fremtidige markeder. Innovere på teknologi, system og økonomiske analysemodeller for å maksimere profitt.
  • WP4 - Miljødesign. Kombinasjonen av ny kunnskap om miljøforhold, samfunnsinteresser og innovativ teknologi for å redusere miljøkonsekvensene, forbedre beslutningsprosesser og sikre videre utvikling av fornybar kraftproduksjon.»

Hege Brende er senterleder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]