Norsk Rakfiskfestival

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dommerpanelet vurderer rakfisk under Årets Rakørret 1990, forløperen til Norsk Rakfiskfestival. Fra venstre Henrik Thomsen, Edvard Elsrud (død), Tone E. Nyvold, Aud Hansen og Brith Bakken.

Norsk Rakfiskfestival er en matfestival for rakfisk som avholdes tidlig på vinteren hvert år på Fagernes i Valdres. Festivalen startet i 1990 med et lite rakfisklag med 34 entusiaster arrangert av Reidar Dieserud og er i løpet av noen år vokst til et omfattende arrangement med 25 000 besøkende i 2009.[1]

Opprinnelig var matfestivalen et kulturfenomen med sterke tradisjonsrøtter, hvor stil og form var viktig – bunad eller tradisjonsklær fra Valdres var viktige innslag. Senere er opplevelsen rundt matfestivalen blitt mer utpreget og bygdekulturen kommer til uttrykk på festarrangementene.

Matfestivalen er en av motorene i den fremvoksende revitaliseringen av rakfiskproduksjon. Fra å være et smalt kulturfenomen er rakfisk blitt en moderne handelsvare. Blant de opprinnelige konkurransedeltagerne var de som senere ble av de største rakfiskprodusentene i Norge.

Arrangementet blir avholdt på en lørdag i starten av november. Rakfiskfestivalen var i 2008 i perioden 30. oktober til 2. november og i 2010 4. til 6. november. Leder for festivalen, eller «rakfiskgeneral» var i 2008 Heidi Arnesen og i 2010 Håvard Halvorsen.

Under festivalen omsettes det for rundt 40 millioner i distriktet, og det selges rundt 40 tonn rakfisk. Totalt omsettes det 400 tonn rakfisk kommersielt i Norge hvert år. Under festivalen i 2009 ble det fortært 3 tonn rakfisk.

Historie[rediger | rediger kilde]

Nordmænd i fiske-ekstase over fisk i opløsning. Hvert efterår rejser tusinde af mennesker i ekstaselignende tilstand til den lille norske fjeldby Fagernes i Valdres for at feste og fejre den bedste rakfisk. En ørred, der nogle måneder forud er blevet lagt i en forrådnelsesproces ved hjælp af egen slimlage og salt

Journalist Lars Bang i danske Extra Bladet

Opphavet til festivalen startet i 1990 ved at Reidar Dieserud ved selskapet Ut & Spise sendte en faks til Egil Dieserud ved Fagernes Hotel og Svein Erik Ski ved det regionale prosjektet Kultur og Reiseliv i Valdres der det ble skissert en årlig markering av «Årets Rakørret». Reidar Dieserud fikk denne ideen på en tur til København. Det blir sendt ut invitasjon til 20 rakfiskprodusenter, og kåringen skal finne sted på Fagernes Hotell 15. desember. Dommerpanelet på dette første rakfisklaget var Tone E. Nyvold, Aud Hansen, Edvard Elsrud, Brit Bakken og Henrik Thomsen. Det var en klasse for villfisk som Bjørn Nilsen vant, og en klasse for opprettsfisk som ble vunnet av Henrik Haadem. Selve ur-rakfisken av oppdrettsfisk fra det første rakfisklaget, «Årets Rakørret», ble tildelt Haadem fisk.

Røn Gard ble vinnere av fagprisen i 2010.

Etter hvert så var det dette som skulle utvikle seg til rakfiskfestivalen i Valdres. Den første egentlige festivalen kom i 1991 når Fagernes Hotel arrangerte sin egen sammenkomst. Steinar og Bente Fossbråten vant klassen for villfisk, mens Berit og Olav Wangensten vant klassen for oppdrettsfisk. Dette arrangementet ble fulgt opp på Hotell Royal Christiania i Oslo.

I 1992 var også arrangementet på Fagernes Hotell, fortsatt med to klasser – en for villfisk og en for oppdrettsfisk. Totalt var det 17 konkurransedeltakere. Bjørn Nilsen vant klassen for villfisk, mens Knut Hande vant klassen for oppdrettsfisk. Også denne gangen var det et oppfølgingsarrangement på Hotell Royal Christiania i Oslo, holdt av Rakørretens Venneklubb.

Fra 1993 overtok Fagernes Hotell mer og mer av arrangementet, og senere ble også Fagernes Handelsstand involvert. Det ble da utviklet et omfattende opplegg utendørs.

Selve folkefesten ble skapt av Geir Frøsaker. Kimen til prøvesmaking kom fra fisketorget i Bergen hvor kjøpere kunne smake på fisken før den ble kjøpt. Det samme ble til prøvesmaking utenfor posthuset på Fagernes den 13. november 1993. Under åpen himmel ble det servert smaksprøver til 50 fremmøtte. Dermed startet det hele å rulle og Geir Frøsaker som var leder av Fagernes Handelsstandsforening fikk oppgaven med å organisere aktivitetene i Fagernes. På hotellet har kjøkkensjef Henrik Thomsen en finger med i spillet.

Media viste en betydelig interesse for arrangementet i 1994 og det var ønske om TV-dekning. Selve arrangementet ble holdt i et telt, og det ble organisert en fagjury til å bedømme fisken. Året etter var det vanskeligere å få organisert frivillig hjelp og Fagernes Handelsstands Forening måtte organisere festivalen. Samarbeidet med Fagernes Hotel gjorde det mulig selv om handelsstanden måtte bere den største økonomiske belastningen.

I 1996 ble arrangementet holdt på Domus på lørdag formiddag. Det ble en suksess. Ute i teltet var det flere tusen. Festivalen var iferd med å bli et begrep. Avisa Valdres har en konkurranse om beste rakfiskvisa, og vinneren blir Kirsten Onstad med «Ein pris te rakafisk på Vallersvis», og med melodi fra «Mitt bu, min heim, min keisardom».

Året etter er arrangementet på Fagerlund Hotell sentralt i Fagernes. Innholdet i festivalen er det samme, men for å utnytte materiell og personell bedre er det en tyvstart i teltet på fredagskvelden med musikk, underhaldning og bespisning. I teltet er det rundt 50 gjester, som var en del mindre enn forventet, men det blir bestemt at tyvstarten har kommet for å bli. Under smaksprøvene på lørdags formiddag er det rundt 1500 innom. På kvelden er det en egen rakfisk-kveld, «Etter-rak» som ikke fikk falt heldig ut. Dette året dukker også rakfiskgenseren opp, i grønn farge.

Dette året blir «Norsk Rakfiskfestival, Fagernes i Valdres» etablert som eget merkevarenavn, sammen med «Rakfiskgubben» som er tegnet av Herbjørn Skogstad (også kjent som «HERB»). Dette året går festivalen med t solid underskudd på 100 000 kr.

I min barndom hadde familien alle ferier ved Femunden. Der fikk vi servert rakfisk, både ørret og sik. Den lå i samme laken som fra året før. Da kunne du ikke være fintfølende på lukta.

Maleren Arne Paus som har laget etiketten for Rakfiskaquavitten 2007

I 1998 får festivalen sin nåværende form. Den er blitt etablert og en økende publikumsmasse finner veien til festivalen. Hotellene merker festivaltiden og er fullbooket før festivalstart. Selve arrangementet må flytte til den nybygde Skiferplassen ovenfor råduset i Fagernes.

Tyvstarten er med Jupedalens Pøbb Ensemble, og dagen etter spiller de på utescena på formiddag. Om kvelden spiller de inne på Fagernes Hotel. Det er en råkald novemberdag med solskinn og ute er folk lite villige til å stoppe opp. Fredagskvelden i teltet var med gratis inngang, og med 3-400 gjester i løpet av kvelden var stemningen. Under prøvesmakingen på formiddagen er det 1923 betalande gjester innom teltet. Årets rakfiskgenser er lys grå, og blir solgt. Året før ble den loddet ut.

Av alle festivalene blir 1999 et høydepunkt. Det tas betalt for å komme inn på Tjuvstarten, og opptellingen viser at det er 670 betalande gjester. Igjen spiller Jupedalens Pøbb Ensemble. Festivalen er ute på Skiferplassen, og selv om det er grått og trist haustvær er det mildt. Fagernes Hotell har på lørdagskvelden 1118 gjester på lørdagskvelden.

Dette året vinner Noraker Gård både hos fagjuryens og folkejuryen, og fagjuryen må ta en ekstra blindtest før de blir enige. Samme året introduseres Rakfisk-aquaviten. Denne aquaviten er lagd spesielt for rakfisk og er satt sammen av Halvor Heuch. Den blir godt mottatt, og de 2500 flaskene blir solgt eksklusivt gjennom Vinmonopolet på Fagernes.

Dette året blir festivalen omtalt i flere storaviser, blant annet Aftenposten og Dagsavisen, og lokalt Oppland Arbeiderblad og Avisa Valdres. Merkevaren «Norsk Rakfisk Festival – Fagernes i Valdres» har slått gjennom.

Etter 10 år ble festivalen utvidet til å favne hele Fagernes, med forskjellige innslag av aktiviteter og underholdning.

Fagjuryens vinner ved festivalen i 2001 blir Noraker gard. Folkejuryen kårer tre fiskeprodusenter som de mener er best; Noraker gard, Handes Rakaure og Valdresfisk (Haadem). Dette året har dommerpanelet med seg en kjendisdommer, Steinar Bastesen, som på sin side serverte «kval-burgarar».

Enda en gang ble det en ny topp-plassering på antall gjester. Under Tjuvstarten er det 1165 betalande gjester innom, og dette er uten funksjonærar og musikerer med sitt følge. Det er anslått at i underkant av 1300 mennesker var innom teltet. Under smaksprøven på lørdag formiddag ble det igjen en toppnotering på antall gjester og 4280 var innom teltet for å få smaksprøver. På kvalden er «Etterraken» gjenintrodusert av Strandefjorden Fritidspark og 250 besøkande kommer innom teltet.

Banketten på Fagernes Hotel, eller «Norges største rakfisklag», lever opp til navnet sitt og det serveres rakfisk til 1060 gjester på lørdag kveld. Det er blitt svært vanskelig å få plass på denne banketten uten å bestille i god tid.

Dette er siste året med Geir Frøsaker som festivalgeneral, selv om han fortsetter som leder hos en av samarbeidspartnerne til festivalen.

Året etter fortsetter festivalen å vokse, og den er nå for stor til å fortsette på Skiferplassen. Den blir flyttet til Parken og det blir brukt større telt. Festivalen får også besøk av verdens nordligste rakfisklag, Larsen's Rakfisklag fra Svalbard som kommer fra 78 grader nord! Dette året vinner Valdresfisk (Haadem) fagjuryens pris.

Festivalen har fortsatt å vokse fra år til år. I 2003 øker antall gjester igjen og det er anslått at i underkant av 15 000 besøkende var innom festivalområdet. Dette året er det Vazelina Bilopphøggers som spiller sammen med flere andre danseband. Dette året er det Dagfinn Nilsen som er rakfiskgeneral.

Rakfiskwraps ble servert på Norsk Rakfiskfestival 2007 av elevbedriften «Munnfull». Den var lagd av 150 gram rakfisk i en tortillalefse sammen med mais, snøfriskost, hjertesalat og en dressing bestående av rømme og einerbær

Den helt store braksuksessen kom i 2004. Strålende solskinn og et Fagernes i festrus. Musikken endrer igjen karakter, og Kai Terje Kjørli klarte å få Nazareth til Fagernes. Nils Petter fra Musikkhjørnet kom med tips om Odd Nordstoga, og dermed hylte hele teltet sammen med grisen til strofene «…den skal inkje slaktast, men hyle likevel»!

Dette året ble Wangensten fagjuryens favoritt, mens folkets favoritt inne på Fagernes Hotell ble Noraker.

Rakfiskgeneral i 2007 var Heidi Arnesen og fagjuryen ble ledet av Berit Ildjarnstad. I løpet av dagene var 22 000 innom festivalområdet. 5000 personar kjøpte billetter til smaksteltet, og under tjuvstarten der Vestlandsfanden spilte, var det rundt 2600 personer i teltet. Senere var det like mange innom på «Etterraken» med Dusty Cowshit og Vassendgutane på laurdag kveld.[2]

Vinnere[rediger | rediger kilde]

År Vinner kåret av fagjury Vinner kåret av folkejury
1990
 • Henrik Haadem
 • Steinar og Ingrid Grøv (villfisk)
Ingen folkejury
1991
 • Berit og Olav Wangensten
 • Bente og Steinar Fossbråten (villfisk)
Ingen folkejury
1992
 • Knut Berge Hande
 • Bjørn Nilsen (villfisk)
Ingen folkejury
1993 Ingen fagjury (?) Wangensten
1994 Skarpsno Mat Noraker Gård
1995 Trøsvik Fisk Noraker Gård
1996 Hande Rakaure Noraker Gård
1997 Valdres Ørretoppdrett/Røn Gard Valdres Ørretoppdrett/Røn Gard
1998 Valdresfisk (Henrik Haadem) Noraker Gård
1999 Noraker Gård Noraker Gård
2000 Henrik Haadem Noraker Gård
2001 Noraker Gård Noraker Gård
2002 Henrik Haadem Wangensten
2003 Henrik Haadem Wangensten
2004 Wangensten
 1. Noraker Gård
 2. Trøsvik Fisk
 3. Wangensten
2005 Wangensten
 1. Noraker Gård
 2. Wangensten
 3. Hande Rakaure
2006 Noraker Gård
 1. Noraker Gård
 2. Wangensten
 3. Røn Gard
2007 Trøsvik Fisk
 1. Noraker Gård
 2. Hande Rakaure
 3. Lofoss Fisk
2008 Røn Gard
 1. Lofoss Fisk
 2. Noraker Gård
 3. Hande Rakaure
2009 Lofoss Fisk
 1. Noraker Gård
 2. Hande Gard
 3. Røn Gard
2010 Røn Gard
 1. Hande Rakaure
 2. Noraker Gård
 3. Røn Gard

[1]

2011 Hande Rakaure [2]
VRT Wikimedia Tillatelsen for bruk av dette arbeidet har blitt arkivert på Wikimedias VRT-system; det er tilgjengelig som ticket 2009110710017594 for brukere med en VRT-konto. For å få tillatelsen bekreftet, kontakt noen med en VRT-konto.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Avisa Valdres, side 4, 2009-11-10 (Per Herman Isachsen og de andre arrangørene mener at rundt 25.000 besøkende var inn festivalen også i år.)
 2. ^ Avisa Valdres: 22.000 på rakfiskfestivalen[død lenke]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata