NLA Høgskolen Bergen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Norsk Lærerakademi)
Hopp til navigering Hopp til søk
NLA Høgskolen Bergen
Grunnlagt1968
TypeAkkreditert høgskole
RektorErik Waaler
BeliggenhetBergen
Studenter1621[1] (2011)
Ansatte137[2] (2011)
Nettstedwww.nla.no
NLA Høgskolen Bergen ligger i Hordaland
NLA Høgskolen Bergen
NLA Høgskolen Bergen
NLA Høgskolen Bergen (Hordaland)
60°24′30″N 5°19′32″ØKoordinater: 60°24′30″N 5°19′32″Ø

NLA Høgskolen Bergen er den private høgskolen NLA Høgskolens største avdeling, beliggende i Bergen. Skolen tilbyr bachelor- og masterstudier med fagområdene kristendomskunnskap, pedagogikk og interkulturell forståelse, grunnskolelærer- og førskolelærerutdanning. Skolen fusjonerte som studiested under NLA Mediehøgskolen 1. januar 2013.

Studieåret 2009/10 hadde høgskolen 1400 studenter og ca. 120 ansatte, fordelt på avdelingene i Amalie Skrams vei 3 i Sandviken, og i Olav Bjordals vei 41 på Breistein i bydelen Åsane (grunnskolelærer, førskolelærerutdanning).

Institusjonen har fra starten av hatt som hovedformål å bidra til teologisk og pedagogisk gjennomtenkning av oppdragelse og undervisning i hjem og kirke, på de forskjellige trinn i skoleverket og innen de forskjellige skolefagene, gjennom forskning, utviklingsarbeid og undervisning. Videre bidra til teologisk og pedagogisk gjennomtenkning av oppdragelse og undervisning med sikte på en tjeneste blant andre folk og i andre kultursamfunn. Dessuten gi studenter hjelp til livs- og kulturtolking, fremme gode yrkesetiske holdninger og bidra til deres danning som oppdragere og kulturformidlere og utruste til tjeneste i hjem og kirke, offentlige og frie barnehager og skoler, og i samfunnet ellers. Høgskolen skal også gi ulike etter- og videreutdanningstilbud.

Historie[rediger | rediger kilde]

Skolen startet sin undervisning i Bergen høsten 1968 under navnet Norsk Lærerakademi. Høgskolen ble tildelt eksamensrett i kristendomsfaget, grunnfag og mellomfag i 1971, eksamensrett i grunnfag og mellomfag pedagogikk i 1977 og hovedfagseksamener i kristendom og pedagogikk i 1982. NLA Høgskolen har i dag eksamensrett i følgende fag:

  • Kristendomskunnskap, bachelor- og masternivå med ulike fordypningsmuligheter. Bachelorgrad i teologi.
  • Pedagogikk, bachelor- og masternivå med ulike fordypningsmuligheter.
  • Interkulturell forståelse, bachelornivå med studieopphold i Sør-Amerika, Øst-Afrika og Asia.
  • Master of Philosophy in Education/Religious Education.
  • Examen philosophicum og Examen facultatum.
  • Emnestudium i gresk og hebraisk, IKT for lærere.

NLA Høgskolen gir dessuten grunnskolelærerutdanning- og barnehagelærerutdanning og videreutdanning for lærere. Disse utdanningene har adresse Olav Bjordalsvei 41 , Breistein, i Åsane bydel, Bergen.

I oktober 1993 ble det vedtatt å starte en ny kristen lærerutdanning i Bergen, undervisningen begynte høsten 1996 og da med eksamensrett i allmennlærerutdanning. To år senere fikk høgskolen også eksamensrett for førskolelærerutdanning.

Ledelse og eierskap[rediger | rediger kilde]

Høgskolen ledes av et styre som velges av representantskapet. NLA Høgskolen eies av de kristne organisasjonene:

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]