Norman Bethune

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Norman Bethune
Norman Bethune graduation 1922.jpg
Født3. mars 1890[1]Rediger på Wikidata
Gravenhurst i OntarioRediger på Wikidata
Død12. november 1939[1][2][3]Rediger på Wikidata (49 år)
TangRediger på Wikidata
Gravlagt North China Military Martyrs CemeteryRediger på Wikidata
Utdannet ved University of TorontoRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Lege, lærer, kirurgRediger på Wikidata
Parti Communist Party of Canada (1935–), Kinas kommunistpartiRediger på Wikidata
Nasjonalitet CanadaRediger på Wikidata
Utmerkelser Canadian Medical Hall of Fame (1998)[4]Rediger på Wikidata

Norman Bethune 1928

Dr. Henry Norman Bethune (født 3. mars 1890 i Gravenhurst i Ontario i Canada, død 12. november 1939 i Huangshikou i Hebei-provinsen i Kina) var en kanadisk lege og internasjonalist som var førende i den operative behandling av tuberkulose, og som virket som kirurg under den spanske borgerkrig (1936–1937) og etterpå i Republikken Kina (1938–1939) i de kommunistkontrollerte områder. Hans kinesiske navn var 白求恩 (pinyin: Bái Qiúēn). Han døde av blodforgiftning under den andre japansk-kinesiske krig.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Etter mange års virke i fedrelandet som lungekirurg bestemte Bethune seg for å gi sin støtte til den annen spanske republikks kamp mot generalissimo Francos kuppregime.

Lege i Spania[rediger | rediger kilde]

I Spania satte han i gang oppbyggingen av er blodoverføringstjeneste for frontområdet. Slikt utstyr i de frontnære områder var noe nytt for militær sanitetstjeneste. Lignende sanitetsgrupper ble senere vanlige, særlig etter Koreakrigen (og som amerikanerne frem til 1997 kalte Mobile Army Surgical Hospital, M.A.S.H.

Bethunes arbeid førte til lignende innovasjoner på blodtransportens område.

Den 6. juni 1937 forlot Bethune Spania, og ankom den 18. juni Montréal i Canada. De følgende syv månedene var han med på en solidaritetskampanje for den spanske annen republikk og reiste rundt i Canada og USA.

Uroet av nyhetene om Japans intensiverte angrep på kinesisk territorium bestemte han seg for å bistå kinesiske, kommunistiske stridskrefter, reiste av sted og kom frem til dem mot slutten av februar 1938.

Lege i Kina[rediger | rediger kilde]

Samtale med befalet

Den kinesiske sanitetstjeneste var i enda dårligere forfatning enn den spanske hadde vært i. Det manglet utstyr og fagfolk; de sårede fikk ikke behandling, men måtte ofte fraktes i dagevis bak fronten før de fikk legehjelp.

Bethune begynte med reorganiseringen av saniteten. Etter hvert fikk han i stand mobile kirurgiske feltlasaretter. Det var ytterst vanskelig å få til et system for blodtransport, noe som blant annet skyldtes blokader. Under en operasjon pådro han seg en snittskade og ble blodforgiftet. Som følge av den døde han den 12. november 1939 i Huangshikou (黄石口乡) i kommunen Tang (唐县) i prefekturet Baoding i provinsen Hebei.

Ettermæle[rediger | rediger kilde]

Hans arbeid og utrettelige innsats i Kina gjorde dypt inntrykk også på Mao Zedong, som senere skrev essayet Til minne om Norman Bethune (紀念白求恩, Jinian Bai Qiu'en), som handlet om Bethunes tid i Kina. Mao skrev innledningsvis: «Som uselvisk internasjonalist er Doktor Bethune et forbilde for alle mennesker».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Norman Bethune, biography/Norman-Bethune
  2. ^ Find a Grave, 9. okt. 2017, Henry Norman Bethune, 4624
  3. ^ Social Networks and Archival Context, 9. okt. 2017, Norman Bethune, w63b7fr3
  4. ^ http://www.cdnmedhall.org/laureates

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]