Norges Skytterforbunds NAIS-medalje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Norges Skytterforbunds NAIS-medalje
Basisdata
Type:Medalje
Land:Norges flagg Norge
Innført:1939
Tekniske data
Festeanordning:Medaljebånd
Rangering

Norges Skytterforbunds NAIS-medalje eller NAIS-medaljen er et ferdighetsmerke innen skytesport innstiftet i 1939 og forvaltet av Norges Skytterforbund.[1] NAIS står for Norsk Avdeling av Den Internasjonale Skytterunion og indikerer at ferdighetskravene er internasjonale. Skyting for å oppnå ferdighetsmerket kan finne sted innen Det frivillige skyttervesen, i lag i Norges Skytterforbund og i Forsvaret. Opprinnelig gjaldt ferdighetsmerket armégevær­, men i 1994 ble leirdue, pistol og viltmål lagt til som øvelser med definerte ferdighetskrav.[2]

Krav[rediger | rediger kilde]

Gullmerket

Kravene til å oppnå ferdighetsmerket er slik at det først skytes for å kvalifisere seg til NAIS-merket i gull. Etter oppnådd gullmerke kan man over de påfølgende år kvalifisere seg for NAIS-medaljen, først i bronse, så påfølgende år til sølv, og så neste år til gull. Deretter kan man kvalifisere seg videre til stjerne i bronse, som krever oppnådd krav for gullmedalje i tre år, så nye tre år for sølv, og så gull. Etter minimum 14 års skytterprestasjoner etter kvalifikasjonsreglene oppnår man statuett, som er høyeste trinn innen dette ferdighetsmerket.

Utførelse[rediger | rediger kilde]

Medaljevalører

NAIS-medaljen er rund og er utført i gull, sølv eller bronse.[3] Adversen har motiv av en bueskytter fra vikingtiden, oppvoksende fra nedre venstre kant, med buen spent i retning høyre. Over bueskytterens hode, ved medaljens øvre venstre kant, står bokstavene «N • A • I • S» i en bue. Reversen har omskriften «NORSK AVDELING AV DEN INTERNASJONALE SKYTTERUNION •» langs kanten med en ring innenfor. Produsentens navn er påført innenfor denne ringen i en bue i nedre del. Medaljen er opphengt i et blått bånd, som har en smal midtstripe i hvitt, rødt og hvitt, samt smale kantstriper i rødt og hvitt. Båndet kan også være utstyret med en metallklemme øverst, der det er påført hvilken våpengren medaljen er oppnådd innen. Medaljebåndet kan utstyres med stjerner. NAIS-merket er utformet som en knapp med samme motiv som medaljen, der denne fungerer som en knapp uten videre utstyr.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Reglement for NAIS 300 M RIFLE, 10 M OG 15 M RIFLE, 25 M PISTOL OG LUFTPISTOL, LERDUE (NORDISK TRAP), 10 M VILTMÅL og KVARTMATCH[død lenke], Norges Skytterforbund, 16. april 2005, besøkt 23. november 2009.
  2. ^ NAIS-skytingen[død lenke], Norges Skytterforbund, besøkt 23. november 2009.
  3. ^ NAIS – Norges Skytterforbunds armégeværmedalje Arkivert 21. januar 2012 hos Wayback Machine., Norske Reserveoffiserers Forbund, besøkt 23. november 2009.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • John Monn: «NAIS-medaljen», Forsvarets Forum, nr. 7, 1996