Norges Skogeierforbund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Norges Skogeierforbund (NSF) (etablert i 1913) er medlemsorganisasjon for flertallet av private skogeiere i Norge og en del av landbrukssamvirket. NSF er en sentral overbygning for åtte skogeierandelslag og har (januar 2012) 38 000 medlemmer organisert i til sammen 300 lokale skogeierlag/skogeierområder. NSFs hovedoppgaver er servicearbeid for skogeierandelslagene, næringspolitikk, samfunnskontakt og politisk påvirkning av rammebetingelsene for skog- og trenæringen. Virksomheten er medlem av interesseorganisasjonen Norsk Landbrukssamvirke. NSF ledes av administrerende direktør Erik Lahnstein, og har tilhold i Oslo. Styret består av styrelederne fra de åtte skogeierandelslagene, og styreleder er Olav A. Veum fra Fyresdal i Telemark.

Skogeierandelslag[rediger | rediger kilde]

Skogeiere kan bli andelseiere i et skogeierandelslag som dekker et ganske stort geografisk område. Skogeierandelslagene arbeider med næringspolitiske spørsmål for sine eiere, forhandler med tømmerkjøpende industri om priser og leveringsbetingelser, og mange andre oppgaver som har betydning for andelseierne. Skogeierandelslagene tar seg også av tømmerkontrakter og -oppgjør. I 2005 gikk 83 % av alt innenlands tømmersalg gjennom skogeierandelslagene. Noen skogeierandelslag utfører skogtaksering og utarbeider skogbruksplaner (ofte gjennom datterselskaper), og de kan gi råd og hjelp i økonomiske og regnskapsmessige spørsmål.

De åtte skogeierandelslagene er:

Både Skogeierforbundet og skogeierandelslagene har betydelige eierandeler i norsk skog- og treindustri, som Norske Skog og Moelven Industrier.

Skogeierlag/skogeierområde[rediger | rediger kilde]

Skogeierlag er en sammenslutning av andelseiere i et mindre geografisk avgrenset område innenfor skogeierandelslaget, og er knyttet sammen gjennom en samarbeidsavtale. Skogeierlaget er valgkrets for andelseierne i sitt område. Ut over dette vil skogeierlagene ivareta oppgaver som faglig forum for skogeiere og som talerør i næringspolitiske saker på kommunalt nivå. Skogeierlaget holder med jevne mellomrom skogdager og andelseiermøter der man får informasjon om lokal næringspolitikk, tømmer- og skogfaglige spørsmål, organisasjonssaker m.v. Flere av andelslagene har gjort om lagsstrukturen til å omfatte større områder, såkalte skogeierområder.

Skogbruksleder[rediger | rediger kilde]

Skogbruksledere er ansatt i skogeierandelslagene. Skogbrukslederen er andelseiernes nærmeste kontaktperson spesielt når det gjelder organisering av salg og transport av tømmer. Skogbrukslederne kan som regel hjelpe andelseierne med å få utført alt normalt arbeid som forekommer på en skogeiendom fra planting til hogst. De kan også ta på seg full administrasjon og drift av en eiendom.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]