Norges Røde Kors minnemedalje 1945

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
 Norges Røde Kors minnemedalje 1945
Basisdata
Type: Medalje
Land: Norge
Innført: 1945
Mottakere:Utenlandske borgere som bidro til hjelpearbeid blant norske fanger i Tyskland under andre verdenskrig
Tekniske data
Utført i: Sølv
Festeanordning: Medaljebånd
Bredde:31 mm 
Høyde:31 mm
Rangering

Norges Røde Kors minnemedalje 1945 er en medalje innstiftet i oktober 1945 av Norges Røde Kors og tildelt utenlandske borgere som medvirket i humanitært arbeid blant norske fanger i Tyskland under andre verdenskrig. Medaljen fikk godkjennelse av kong Haakon VII og Sosialdepartementet,[1] uten at den regnes som en offisiell norsk medalje. Den er ikke rangert blant norske offisielle utmerkelser.

Utforming[rediger | rediger kilde]

Norges Røde Kors minnemedalje 1945 er utformet i sølv med emalje.[1] Den er rund og har en diameter på 31 mm. Advers har en hvitemaljert midtmedaljong med rødemaljert likearmet kors, et såkalt gresk kors. Medaljongen er omgitt av omskriften «NORGES + RØDE + KORS +». Reversen bærer innskriften «+ TAKK + / FOR INNSATS / UNDER KRIGEN / 1940 – 1945» over fire linjer.[1] Det røde korset på hvit bunn er et av den internasjonale røde kors-bevegelsens symboler og det emblem den nasjonale foreningen Norges Røde Kors benytter. Fargene hvitt og rødt går igjen i røde kors-bevegelsens symboler, internasjonalt og nasjonalt.

Medaljen er opphengt i et hvitt bånd med en rød midtstripe.[1]

Medaljen er produsert av Oslo-firmaet J. Tostrup.[2]

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Ved årsskiftet 1944-45 var det totale antall norske sivile politiske fanger i Tyskland rundt 8 000. Fra midten av mars 1945 ble norske og danske fanger hentet av Svenska Röda Korset med «de hvite bussene», samlet i leiren Neuengamme og deretter fraktet videre til Sverige.

Norges Røde Kors minnemedalje 1945 ble tildelt personer som hadde drevet hjelpearbeid for nordmenn i fangeleirer under verdenskrigen, og som bidro til hjemsendelsen av fangene fra Tyskland og tyskokkuperte områder. Den ble i hovedsak tildelt personer fra Danmark, Sverige og Sveits.[1] Utdeling fant sted i 1945 og 1946.

Det ble utdelt medaljer til 908 personer.[2]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e Nils Petter Helgerød: «Norges Røde Kors-medaljer», i NNF-nytt. Meddelelser fra Norsk Numismatisk Forening, nr. 2, 1991, s. 68–70.
  2. ^ a b Harald Hallberg: Norske dekorasjoner. Tildelt med bånd til å bæres på uniform eller sivilt antrekk, Ålgård: Dreyer bok, 2012, s. 372–373.