Norges Blindeforbunds førerhundskole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi


artikkelen inngår i
«serien om tamhunden»
Andre artikler om hunder
Generelle artikler
Artikler om brukshundtyper
Artikler om hundegrupper
Artikler om hunderaser
Artikler om hundesport
Artikler om hundeforeninger
Artikler om hundeskoler
Lister over hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Norges Blindeforbunds førerhundskole ble opprettet i 1970 og utdanner hvert år ca. 15 førerhunder for synshemmede. Siden tidlig på 2000-tallet har førerhunder vært underlagt anbudregulering fra NAV og av økonomiske årsaker ble skolen nødt til å finne nye måter å drive førerhundopplæringen på. Eiendommen på Bestum i Oslo, som siden 1985 hadde huset skolen med internat og kennel, ble i 2010 solgt og driften omlagt. Kenneldriften ble flyttet til Standal i Hakadal, internatdriften med samtrening av synshemmede og førerhundene ble lagt til forbundets senter Hurdal syn- og mestringssenter i Akershus, og førerhundtrenerne fikk tilbud om å ha treningshundene boende hjemme hos seg og jobbe ut derfra. Skolen har kontorfasiliteter i Blindeforbundets lokaler på Majorstuen i Oslo. Skolen er en avdeling i Norges Blindeforbund og utdanner sine førerhundtrenere (instruktører) selv. Utdannelse som førerhundtrener er en 3-årig lønnet utdannelse, og stillingen heter førerhundtreneraspirant. Endt og bestått eksamen gir automatisk jobb og opprykk til førerhundtrener. Opptak av aspiranter skjer kun når det er behov for flere førerhundtrenere.

Avl av hunder[rediger | rediger kilde]

Avlsarbeidet er lagt til Hundeskolen Veiviseren i Vestby. Skolen driver egen avl med avlstisper og valper utplassert hos fôrverter i østlandsområdet. Valpene blir vurdert med henblikk på førerhundopplæring når de er ca. 1 år gamle. Skolen har samarbeid med andre skoler for brukshunder og utveksler enkelte valper etter egnethet for de forskjellige oppgavene.

Den vanligste hunderasen for førerhund er labrador retriever, men det er også enkelte golden retriever, schäfer og puddel.

I desember 2010 kjøpte Norges Blindeforbund Hundeskolen Veiviseren i Vestby. Veiviseren drives som et aksjeselskap og er heleid av Norges Blindeforbund. Gjennom oppkjøpet var landsstyrets målsetting om å gjøre Blindeforbundet til den største aktøren på førerhundmarkedet i Norge, innfridd.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]