Nordstrandskolenes musikkorps

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Nordstrandskolenes musikkorps er et skolekorps som rekrutterer medlemmer fra Nordstrand skole, Munkerud skole, Kastellet skole, Steinerskolen på Nordstrand, Nordseter skole, og eventuelt andre i rette alder som er bosatt i lokalmiljøet, men er elever ved andre læresteder.

Stiftelsesdato og historikk[rediger | rediger kilde]

Korpset er et resultat av en fusjon mellom Nordstrand Skoles Musikkorps og Munkerud Skoles Musikkorps, som fant sted 1. mai 1993. Nordstrand Skoles Musikkorps ble stiftet av lærer Karsten Kjelberg, den 1. juni 1928, og Munkerud Skoles Musikkorps, den 1. februar 1960, med Finn Hemsen arbeidsutvalgets formann.

Slik det også ligger i betegnelsen opphørte Munkerud i navnet og ble ved en flertallsendelse innlemmet i Nordstrand, med det eldste korpsets stiftelsesdato 1. juni 1928 videreført som det nye korpsets stiftelsesdato.

75-årsjubileum[rediger | rediger kilde]

I anledning 75 årsmarkeringen i 2003 ble det arrangert korspsstevne på Nordseter ungdomsskole, med gjestende musikkorps og hele fire konstellasjoner av Nordstrandskolenes musikkorps; aspirantkorpset, juniorkorpset, hovedkorpset og 50-årskorpset fra jubileet i 1978, foruten Nordstrand janitsjarkorps. Oppbudet av musikanter fra nærmiljøet er en indikasjon på hvor sterkt musikklivet blomstrer i bydelen.

Formål[rediger | rediger kilde]

Av korpset formålsparagraf fremgår at korpset for det første skal fremme gleden over musikalsk utøvelse blant medlemmene, og gi den enkelte opplæring i musikkteori og grunnleggende ferdigheter som musikanter på respektive instrument, både enkeltvis og i samspill. I tillegg drives aktiviteter for drillgrupper og storband. Korpset har drevet frem flere store talenter, og har også gjort det skarpt i Oslomesterskapene.

Korpset følger Norges Musikkorpsforbunds gjeldende aldersbestemmelser, således at de som fyller 18 år i et kalenderår kan stå som utøvende medlemmer ut det skoleåret som starter 1. august samme kalenderår. Det er meget god rekruttering til NSMK, slik at det for tiden opereres med to aspirantkorps (nybegynnere, viderekomne nybegynnere), juniorkorps og hovedkorps med ekstra storband.

Loppemarked[rediger | rediger kilde]

NSMK avholder to ganger i året (gjerne i april og oktober) ett av Norges største, mest velorganiserte og inntektsbringende loppemarkeder. Inntektene av loppemarkedene har siden 2003 hatt mer enn 1 million kroner i årlig omsetning.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Per-Johan B. Bogerud et al. (red.): Vel blåst! 50 år. Nordstrand Skoles Musikkorps 1928-1978. Oslo 1978.
  • Lars Evan Pettersson (utg.): Korpset vårt. Munkerud Skoles Musikkorps gjennom 30 år. Oslo 1990.