Nordnorsk forfatterlag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Nordnorsk Forfatterlag»)

Nordnorsk forfatterlag (Nnf) ble etablert på Kjerringøy i 1972, og er en nordnorsk litterær interesseorganisasjon som arbeider for å fremme og ivareta nordnorske forfattere, litteratur generelt, og nordnorsk litteratur spesielt.

I første interrimstyre satt forfatter og dramatiker Magnar Mikkelsen (Finnmark), fylkesagronom og skribent Knut Moe (Nordland), journalist Asbjørn Dybwad (Troms), forfatteren Terje Nilssen og poeten Kjell Sandvik (begge Finnmark). Første årsmøte ble holdt i Bodø, senere årsmøter har vært holdt blant annet i Bleikvassli, på Kjerringøy, i Tromsø, Harstad, Narvik og Longyearbyen. I starten var Martin Nag, på vegne av Den norske forfatterforening kritisk til det han kalte «separatisme, med egen forening i nord». Nordnorsk forfatterlag er en interesseorganisasjon for medlemmer i Norge, men hovedvekt på de tre nordnorske fylkene. Nordnorsk forfatterlags frittalenhet gjorde at de i 1984 mottok Fritt Ord-prisen.

Noen av lagets 30 utgivelser[rediger | rediger kilde]

  • i 1973, antologien Nord-Norge i prosa og lyrikk
  • til 25-årsjubileet: antologien Circum Polaris, med bidrag fra femti av medlemmene
  • i anledning 35-årsjubileet i 2007 ble antologien Helt øverst bak havet utgitt på forlaget MargBOK (Tromsø).
  • til 40-årsjubileet i 2012, kom lagets første lydbok – antologien Noe som er inni noe supplere med antologi med samme tittel, høsten 2012.

Medlemskap i Nordnorsk forfatterlag gis til medlemmer av andre litterære organisasjoner, eller etter opptak på bakgrunn av innsendte tekster vurdert av Nnfs litterære råd. Tidligere kom driftsinntektene fra Nordnorsk Kulturråd, i dag finansieres laget av de tre nordnorske fylkeskommunene. Forfatterlaget har et styre på 5 medlemmer og 3 varamedlemmer, samt et litterært råd på 3 medlemmer og 1 varamedlem som velges på årsmøtet.

Laget har kontor i Kirkegata 2 i Tromsø, og kontorleder i 40 % stilling. Styreleder fra 2017 er NRK-journalist og forfatter Sylvi Inez Liljegren.

Inntil 2007 ga laget ut medlemsbladet og tidsskriftet Skarven. I 2017 ble det gitt ut et jubileums-Skarven i anledning 45-årsjubileet i laget. Nordnorsk forfatterlag er presentert på Facebook og har egen nettside.

Nordnorsk forfatterlags logo er tegnet av bildekunstner og forfatter Karl Erik Harr.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]