Nordmørslista

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nordmørslista
LandNorge
Leder(e)Per Martin Kjønnø[1]
Grunnlagt15 April 2015
HovedkvarterKristiansund
Politisk posisjon Tverrpolitisk

Nordmørslista er en tverrpolitisk valgliste i Møre og Romsdal. Lista ble stiftet 16. april 2015 som et resultat av sykehusstriden mellom Nordmøre og Romsdal.

Listen stilte til fylkestingsvalget i Møre og Romsdal i 2015, og fikk fire mandater inn på fylkestinget, med 8020 stemmer.[2] Listen gjorde et «brakvalg» på Nordmøre, der den i mange kommuner fikk både mest stemmer, og flere stemmer enn andre større etablerte parti. Mest nevnbart er i Kristiansund Kommune, der lista fikk 53,9 % av stemmene,[3] over tre ganger så mye som Arbeiderpartiet, som var andre størst. Lista samarbeider med Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Miljøpartiet De Grønne og Venstre, samt uavhengig valliste for Sunnmøre på tinget for å sikre flertall for sin gruppe, og at Jon Aasen fortsetter som Fylkesordfører. Lista leder regional- og næringsutvalget på fylkestinget.

Nordmørslista ble opprettet som en konsekvens av fogderistriden i fylket, og kampen om offentlige arbeidsplasser, som nådde sitt kritiske punkt under sykehuskampen mellom Nordmøre og Romsdal.

Listen fikk følgende kandidater inn på fylkestinget etter valget i 2015:

  • Mette Belden
  • Nils Fløystad
  • Elisabeth Jørgenvåg
  • Runar Vestheim

Nordmøre til Trøndelag[rediger | rediger kilde]

Nordmørslista var først ute med å annonsere at de ville jobbe for, og støtte at Kommuner på Nordmøre som selv ønsker det, skulle få lov til å søke seg til det nye Trøndelagsfylket i sammenheng med Regionsreformen.[4]

Stortingsvalg, uenigheter og utmeldinger[rediger | rediger kilde]

I løpet av høsten 2016 ble det lenge spekulert[av hvem?] hvorvidt Nordmørslista skulle stille til Stortingsvalget. Å stille til Stortingsvalg var ifølge Nordmørslista et svar på at ingen av de etablerte partiene hadde valgt å nominere en politiker fra fogderiet (Nordmøre) på en sikker plass til sine stortingslister for valget i 2017.[5]

Den 15. desember 2016 ble det avholdt et ekstraordinært årsmøte der flere framtredende medlemmer i Lista, deriblant tre av listas innvalgte på fylkestinget (Mette Belden, Nils Fløystad og Runar Vestheim), meldte seg ut av listen i offentlighet. Ifølge de utmeldte eksisterte det en intern uro i listen, deriblant at styret i medlemsmøtet hadde trukket seg etter et medlemsmøte om Stortingssaken den 10. november 2016, men senere gått sammen igjen til et fungerende styre for å arrangere det ekstraordinære årsmøtet. Det ble under det ekstraordinære årsmøtet også offentliggjort at flere av de profilerte politikerne på listen lenge hadde vært i mot å stille til stortingsvalg, og ikke kunne stille seg bak et slik vedtak.

En av de utmeldte politikerne, Mette Belden, sa også til media at hun mente styret, og lista hadde blitt kuppet, noe som senere ble avkreftet av den nye styrelederen.[6][7]

Etter det ekstraordinære årsmøtet har Nordmørslista kun én innvalgt representant på Fylkestinget i Møre og Romsdal, Elisabeth Jørgenvåg.

På det ekstraordinære årsmøtet den 15. desember 2016 ble det vedtatt, mot to stemmer og fire blanke, at Nordmørslista skal stille til stortingsvalget i 2017.[8] Men Nordmørslista fikk ikke tilstrekkelig oppslutning, og fikk ingen av Møre og Romsdals representanter til Stortinget. Partiet fikk 3,5 % av stemmene i Kristiansund, og bare 1,5 % i fylket som helhet.[9]

Ved Kommunestyre- og fylkestingsvalget 2019 stilte partiet liste i Møre og Romsdal fylke og i to kommuner. I Kristiansund fikk partiet 16,6 % av stemmene, 8 representanter og plass i formannskapet. I Aure fikk partiet 12,1 % av stemmene og to representanter. I fylket fikk partiet 3,7 % av stemmene og to representanter, to færre enn i 2015.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.nordmorslista.no/styret-2/
  2. ^ «Valgresultat for Møre og Romsdal». VG. Besøkt 1. februar 2017. 
  3. ^ «Valgresultat for Kristiansund». VG. Besøkt 1. februar 2017. 
  4. ^ «Nordmørslista har bestemt seg: Vi vil til Trøndelag (+)». www.tk.no (norsk). 15. september 2016. Besøkt 1. februar 2017. 
  5. ^ «Nordmørslista vurderer fortsatt å stille til stortingsvalget (+)». www.tk.no (norsk). 19. september 2016. Besøkt 1. februar 2017. 
  6. ^ NRK. «Mette Belden ut av Nordmørslista». NRK (norsk). Besøkt 1. februar 2017. 
  7. ^ ««Nordmørslista sitt styre har ikke vært kuppet. Dette vil jeg dementere på det sterkeste.» (+)». www.tk.no (norsk). 18. desember 2016. Besøkt 1. februar 2017. 
  8. ^ «Fullt drama i Nordmørslista - tre fylkespolitikere meldte seg ut for åpen scene (+)». www.tk.no (norsk). 15. desember 2016. Besøkt 1. februar 2017. 
  9. ^ «VG Valgresultat». VG. Besøkt 01.02.2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]