Nordmarkskapellet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nordmarkskapellet
Norway, Nordmarkskapellet (2).jpg
Område Oslo kommuneRediger på Wikidata
Byggeår 1933
Arkitektur
Arkitekt Kathinka Lexow
ByggematerialeTre
Beliggenhet

Nordmarkskapellet
60°01′04″N 10°39′48″Ø
Nordmarkskapellet på Commons

Nordmarkskapellet er et kapell som eies og drives av Oslo Kristelige Studentlag, et lokallag i Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag. All innsats for kapellet er frivillig og ubetalt. Inntekter er hovedsakelig kollekter, utleie og kafésalg på søndagene.

Historie[rediger | rediger kilde]

Nordmarkskapellet ble tegnet i 1924 av Norges første kvinnelige arkitekt, Kathinka Lexow (1889–1978). Kapellet ble bygget på dugnad og ble innviet 2. april 1933. Siden da er kapellbygningen blitt utvidet flere ganger. Lagshytta er en frittstående bygning, ti meter unna kapellbygningen, som ble satt opp på 1960-tallet. Siste ombygging var i 1995 da det ble laget et moderne storkjøkken i kapellbygningen.

Kapellbygningen[rediger | rediger kilde]

Kapellbygningen består av selve kirkerommet, en stor peisestue, kjøkken og sovefløy. I kjelleren er det vaskerom med dusjer og varmekabler i gulvet og et tørkerom. Sovefløyen har tre store soverom med åtte køyer og et mindre rom med fire køyer. I tillegg er det en liten peisestue og et lite en-sengs soverom som leietakerne disponerer frem til lørdag kl 17 når husmor og husfar (husfolket) kommer opp. Kapellbygningen har 28 sengeplasser. I kapellrommet finnes et piano, som også kan trilles inn i den store peisestuen.

Lagshytta[rediger | rediger kilde]

Lagshytta ligger tvers over tunet, ti meter fra kapellbygningen og kan leies sammen med kapellbygningen eller av en uavhengig gruppe. Hytta har peisestue med langbord, piano og en krittavle, kjøkken, to soverom i første etasje og seks i andre etasje. Det er vaskerom i hver etasje, og de som leier Lagshytta kan bruke dusjene i kapellet. Lagshytta har 47 sengeplasser.

Adkomst[rediger | rediger kilde]

Kapellet ligger ved Slaktern ca. 6 km fra Voksenkollen og Frognerseteren stasjoner på Holmenkollbanen. Det går an å sykle helt inn til kapellet på grusveier i sommerhalvåret, mens disse grusveiene prepareres til skiløype om vinteren. Til Sognsvann er det ca. 10 km – mest nedoverbakker på veien hjem. Fra Sørkedalen skole er det 4 km, men for det meste på blåmerket sti. Fra Tryvann er det 4 km. på vei. Hvis man ønsker å frakte mat og utstyr inn til Nordmarkskapellet med bil, må man sende skriftlig søknad om kjøretillatelse til Friluftsetaten.

Kapellvakt[rediger | rediger kilde]

De som leier Kapellet og Lagshytta får det som kalles «Kapellvakt» som innebærer at man blir med på forberedelser og gjennomføring av gudstjenesten og kafédrift søndag fra klokken 9 til ca. 15.

Aktiviteter[rediger | rediger kilde]

Stedet har en liten ballbane for fotball og volleyball, en ti meter bred klatrevegg og en 8 meter høy klatrevegg. I tillegg er det satt ut orienteringsposter i området rundt kapellet, og kjøpt inn kart med forslag til tre ulike løyper. Orienteringspostene står ute i barmarksesongen.

Kulturminne[rediger | rediger kilde]

Nordmarkskapellet er et kulturminne og har nummer 85159 i Riksantikvarens kulturminnebase.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]