Nordlandsbunaden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Feiring av 17. mai i Narvik, med personer i Nordlandsbunad.
Feiring av 17. mai i Narvik, med personer i Nordlandsbunad.

Nordlandsbunaden for kvinner er en brodert bunad i grønt eller blått, som først ble presentert og godkjent i Hålogaland Ungdomslag i 1928.[1] I det bunaden i stor grad er basert på draktmateriale fra Vefsn er den også kjent som Vefsnbunad.[2]

Tilblivelse[rediger | rediger kilde]

I lengre tid fantes det ikke andre bunader i Nord-Norge enn Nordlandsbunaden, og den er regnet som bunad for både Nordland, Troms og Finnmark. Det var ungdomslageneHelgeland som på 1920-tallet så behovet for en egen bunad for området, og i 1926 satte ned ei nemnd for å samle sammen draktmateriale fra området og komponere en bunad. Dette arbeidet ble gjennomført av Astrid Langjord, Anne Svare og Inga Rørvik.

Nordlandsbunaden for kvinner er en fritt komponert bunad, hvor broderiene er hentet fra tøystykker funnet på gården Røyto i Vefsn, og fasongen er inspirert av brudekjole fra Ravassåsen i Vefsn.

Helt frem til krigen (1940-45) var bunaden grønn. De som broderte og sydde bunaden, gikk fri for fargestoff til tøyet. De eksperimenterte og fikk frem den fine blåfargen som er brukt i dag. Den originale er altså grønn, og senere ble også den blå fargen godkjent.

I 2009 ble bunaden kåret til Norges vakreste bunad i en spørreundersøkelse gjennomført av Norsk Flid Husfliden.[3]

Utforming[rediger | rediger kilde]

Livet og stakken på bunaden er i grønt eller blått ullstoff, i kvalitetene klede eller toskaft. Livet har et brodert blomstermotiv foran og bak, og stakken har det samme blomstermotivet som bord nederst. Det brukes en hvit linskjorte til bunaden, med stående krage og hvitsøm på hals- og håndlinninger. Bunadens forkle er stripet i samme farger som i bunaden, og ved bruk av sjal gjentas også de samme stripene og fargene her.[4]

Det finnes en rynkepullue til bunaden som er basert på luetypen som var i bruk i store deler av Norge på tidlig 1800-tall. Bunaden har eget sølv, utarbeidet av gullsmed Aksel Rørvik fra Mosjøen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bunadnemnda (1992). Nordlandsbunaden. Ungdomslaget. 
  2. ^ Hol Haugen, Bjørn Sverre (2006). Norsk bunadleksikon. N.W. Damm & Søn. ISBN 82-496-0758-9. 
  3. ^ «Norges fineste bunad». Folkebladet. 19. mai 2009. Besøkt 19. mars 2015. 
  4. ^ Nistov, Eli; Nordby, Anne Marit (1998). Norske bunader. Husfliden. ISBN 82-991397-2-4.