Nordlands fylkesvåpen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fylkesvåpen for Nordland

Nordlands fylkesvåpen er fylkesvåpenet til Nordland fylke. Det har gull bunn med en svart båt med mast og råseil.[1]

Den første fylkesordføreren i Nordland etter at embetet ble opprettet 1. januar 1963, Haakon O. Wika (f. 1899-1981), som tok initiativ til at Nordland fylke burde ha et fylkesvåpen. Wika, som også var ordfører i Vega kommune, tenkte seg først nordlandsbåten som motiv i kommunevåpenet for Vega, men mente etter hvert at nordlandsbåten passet bedre i fylkesvåpenet for Nordland.

Våren 1963 ba fylkesutvalget Fylkesmannen i Nordland, Bue Fjermeros (1912-2000), "om å ta opp arbeidet med å få fastsatt et fylkesvåpen for Nordland". Fylkesmannen ga heraldiker, kunstner og førstearkivar ved Riksarkivet Hallvard Trætteberg (1898-1987) oppdraget med å utforme "våpenskjold, flagg og segl". Trætteberg fremmet to forslag; ett med nordlandsbåten, ett med en tørrfisk. Fylkesutvalget behandlet forslagene i møte 7. august 1963 og "ble stående med båten i sort på gull som den beste løsningen", slik fylkesordfører H. O. Wika hadde forslått.

Etter reglene om utforming av våpenskjold for kommuner og fylkeskommuner kommune, kan våpenskjoldet bestå av ett motiv, en farge og ett metall. Reglene var utformet av Trætteberg selv og akseptert av Riksarkivet. Han er opphavsmann til nesten femti våpen for kommuner og fylkeskommuner.

Fylkestinget vedtok 5. desember 1963 fylkesvåpenet, med følgende beskrivelse:

"På gull bunn en svart nordlandsbåt med mast og råseil".

Ved Kronprinsregentens resolusjon 15. januar 1965 ble fylkesvåpen, fylkesflagg og segl fastsatt. Før vedtaket grep Riksarkivaren inn i prosessen, slik at betegnelsen "nordlandsbåt" ble endret til "båt", fordi Riksarkivaren mente at en nordlandsbåt ville kreve en mer detaljert tegning enn hva heraldikkens regler tilsa og at disse reglene heller ikke tillater angivelse av "lokalt bestemte (båt-)typer". Dermed ble beskrivelsen "På gull bunn en svart båt med mast og råseil". Beskrivelsen av fylkesflagget er den samme, men "gull" er erstattet med "gul".

Utformingen av båten ble likevel ikke endret, det er fortsatt en nordlandsbåt slik fylkestinget bestemte i 1963.

Da fylkeskommunen ble etablert som eget, folkevalgt forvaltningsorgan etter fylkestingsvalget i 1975 overtok fylkeskommunen bruken fylkesvåpenet.

I 1990 presiserte Riksarkivet i et brev til fylkeskommunen at gull i fylkesvåpenet kan gjengis som gult og med en tynn konturstrek rundt våpenskjoldet. I trykk skal Panton 116 brukes for gull/gult.

De originale tegningene til Nordlands fylkesvåpen, flagg og segl oppbevares av Riksarkivet.

Sitatene er hentet fra Nordland fylkestings forhandlinger 1963, sak. 65 og Det kongelige kommunal- og arbeidsdepartementets brev av 15. januar 1965.[2]

Fylkesrådet i Nordland vedtok i august 2014 Forskrift for bruk av Nordland fylkeskommunes våpen og logo.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Forskrift om flagg og våpen, Nordland fylke - Lovdata». lovdata.no. Besøkt 12. juni 2020. 
  2. ^ «Historien om fylkesvåpenet - Nordland fylkeskommune». www.nfk.no. Arkivert fra originalen 12. juni 2020. Besøkt 12. juni 2020. 
  3. ^ «Nordland fylkeskommune». www.nfk.no. Arkivert fra originalen 12. juni 2020. Besøkt 12. juni 2020.