Nordkalottleden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nordkalottleden passerer innsjøen Meekonjärvi i Finland.

Nordkalottleden (Finsk: Kalottireitti, Svensk: Nordkalottleden) er en merket sti gjennom de arktiske delene av Norge, Sverige og Finland. Stien er i alt 800 kilometer lang, fra Kautokeino i Finnmark til Sulitjelma i Nordland. En alternativ rute ender i Kvikkjokk i Sverige.

Stien krysser landegrenser 10 ganger underveis. 380 kilometer av stien ligger i Norge, 350 kilometer i Sverige og 70 kilometer i Finland. Ruta går blant annet gjennom de vernede områdene Øvre Dividal nasjonalpark, Rohkunborri nasjonalpark, Abisko nasjonalpark, Reisa nasjonalpark og Padjelanta nasjonalpark.

Stien ble planlagt i 1977 som en sammenkobling av eksisterende kortere stier.

Vandring langs Nordkalottleden[rediger | rediger kilde]

Selv om Nordkalottleden er oppmerket med varder og skilt er det nødvendig å ta med kart. Vannføringen kan være høy, særlig om sommeren når snøsmeltingen er mest intens, og det kan føre til at man må gå omveier i forhold til hvor leden egentlig går.

Vandring på Nordkalottleden er krevende og anbefales ikke for uerfarne. Avstanden mellom overnattingshytter er ofte for lang til å passe inn i en dagsmarsj. Man bør derfor bære med seg telt.

Viktige steder langs stien[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]