Nordjyske Stiftstidende

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nordjyske Stiftstidende
LandDanmark
TypeDagsavis
FormatFullformat
Grunnlagt2. januar 1767
SpråkDansk
Politisk posisjonpartipolitisk uavhengig
Opplag62 075 (2006)
HovedkontorAalborg
Nettstedhttp://www.nordjyske.dk

Nordjyske Stiftstidende er en dansk regional avis som utgis i Aalborg. Med sine røtter i Aalborg Stiftstidende er Nordjyske Stiftstidende Danmarks nest eldste avis, kun slått av Berlingske Tidende. Nordjyske Stiftstidende fikk sitt navn i 1999 etter sammenslåingen av Aalborg Stiftstidende, Vendsyssel Tidende, Fjerritslev Avis og Løgstør Avis. Men det nordjyske i navnet har også vært framme tidligere i Aalborg Stiftstidendes historie. Både i 70-årene med undertittelen Nordjyske Amtstidende, og i 1987, da søndagsavisen fikk navnet Nordjysk Søndag med undertittelen Aalborg Stiftstidende.

  • Opplagstall (2. halvår 2006) 62.075

Historie[rediger | rediger kilde]

Bladets stiftere var de fire Aalborg-prestene stiftsprovst Herman Peter Gudme, residerende kapellan ved Budolfi kirke Peter Clementin, kapellan ved Vor Frue kirke Johan Wandall og kapellan ved Budolfi kirke Peder Gudme.

De fire prester kjøpte i 1765 et boktrykkeri (senere Aalborg Stiftsbogtrykkeri), og søkte om tillatelse til å utgi en avis. Det tok hele seks år før de fikk det. Etter to års venting begynte de allikevel i 1767 med utgivelsen av avisen uten den nødvendige tillatelsen. 2. januar 1767 utkom ukebladet med navnet Nyttige og fornøyelige jydske Efterretninger i Aalborg.

I de første 200 år pregeget tre familier Stiftstidendes utgivelse og redaksjon. Først presten Johan Wandall, der var en av de fire stiftere som satte seg i redaktørstolen, og hans sønn. Deretter familien Rée i to generasjoner og familien Schiøttz-Christensen fra 1900, L. Schiøttz-Christensen ble ansatt som redaktør i bladet.

I 1910 kjøpte han avisen av Marie Rées dødsbo, og i de neste 40 år var han bladets utgiver inntil sin død i 1950. Stillingen som bladets sjefredaktør fratrådte han 9. april 1940 samme dag som tyskerne okkuperte Danmark. Den daglige ledelse ble overført til hans yngste sønn, cand.phil. Alf Schiøttz-Christensen, som døde 6. november 1981. Han ledet avisen frem teknisk og redaksjonelt til et av de ledende danske dagsaviser.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]