Nordjyske Stiftstidende

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nordjyske Stiftstidende
LandDanmark
TypeDagsavis
FormatFullformat
Grunnlagt2. januar 1767
EiereNordjyske Medier
UtgiverDirektør Per Lyngby
SpråkDansk
Politiskpartipolitisk uavhengig
Opplag62 075 (2006)
HovedkvarterLangagervej 1. 9220 Aalborg Øst
Nettstedhttp://www.nordjyske.dk

Nordjyske Stiftstidende er en dansk regional avis som utgis i Aalborg. Med sine røtter i Aalborg Stiftstidende er Nordjyske Stiftstidende Danmarks nest eldste avis, kun slått av Berlingske Tidende. Nordjyske Stiftstidende fikk sitt navn i 1999 etter sammenslåingen av Aalborg Stiftstidende, Vendsyssel Tidende, Fjerritslev Avis og Løgstør Avis. Men det nordjyske i navnet har også vært framme tidligere i Aalborg Stiftstidendes historie. Både i 70-årene med undertittelen Nordjyske Amtstidende, og i 1987, da søndagsavisen fikk navnet Nordjysk Søndag med undertittelen Aalborg Stiftstidende.

  • Opplagstall (2. halvår 2006) 62.075

Historie[rediger | rediger kilde]

Bladets stiftere var de fire Aalborg-prestene stiftsprovst Herman Peter Gudme, residerende kapellan ved Budolfi kirke Peter Clementin, kapellan ved Vor Frue kirke Johan Wandall og kapellan ved Budolfi kirke Peder Gudme.

De fire prester kjøpte i 1765 et boktrykkeri (senere Aalborg Stiftsbogtrykkeri), og søkte om tillatelse til å utgi en avis. Det tok hele seks år før de fikk det. Etter to års venting begynte de allikevel i 1767 med utgivelsen av avisen uten den nødvendige tillatelsen. 2. januar 1767 utkom ukebladet med navnet Nyttige og fornøyelige jydske Efterretninger i Aalborg.

I de første 200 år pregeget tre familier Stiftstidendes utgivelse og redaksjon. Først presten Johan Wandall, der var en av de fire stiftere som satte seg i redaktørstolen, og hans sønn. Deretter familien Rée i to generasjoner og familien Schiøttz-Christensen fra 1900, L. Schiøttz-Christensen ble ansatt som redaktør i bladet.

I 1910 kjøpte han avisen av Marie Rées dødsbo, og i de neste 40 år var han bladets utgiver inntil sin død i 1950. Stillingen som bladets sjefredaktør fratrådte han 9. april 1940 samme dag som tyskerne okkuperte Danmark. Den daglige ledelse ble overført til hans yngste sønn, cand.phil. Alf Schiøttz-Christensen, som døde 6. november 1981. Han ledet avisen frem teknisk og redaksjonelt til et av de ledende danske dagsaviser.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]