Nordistikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Nordistikk, eller nordisk filologi, er studiet av de nordiske språk, og deres litteratur og kultur. Utenfor norden er betegnelsene «nordistikk» eller «skandinavistikk» vanlige betegnelser for dette fagområdet. I engelskspråklige land kaller man det ofte «Scandinavian studies». I Norge og de nordiske land er «nordisk» den vanlige betegnelsen.

I Norge er det slik at studiet av norsk språk og litteratur vanligvis kommer inn under fagbetegnelsen «nordisk». De som vil være mer nøyaktige, bruker helst betegnelsen «nordisk språk og litteratur». Dette er fordi man innen fagområdet spesialiserer seg enten innen studiet av språk eller studiet av litteraturen i et eller flere nordiske land.

En som har studert dette faget kalles en «nordist». Det kan kanskje synes merkelig vi bruker betegnelsen nordist om en person som for eksempel bare har studert norsk. Bakgrunnen for dette er at navnet på faget reflekterer en gammel tanke om nordisk fellesskap. Nordiskstudiet omfatter som regel en liten smak på de andre nordiske språkene, i tillegg til sitt eget.

Det største forsknings- og undervisningsmiljøet i Norge finner vi på Institutt for lingvistiske og nordiske studier, ved Universitetet i Oslo.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]