Nordisk Flaggselskap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nordisk Flaggselskap
Stiftet27. januar 1973 (København)
LandDanmark
MedlemskapInternational Federation of Vexillological Associations
FormålVexillologi
Nettstednordicflagsociety.org (da)
FIAVs flagg

Nordisk Flaggselskap er en nordisk organisasjon som er dannet for å fremme vexillologi, læren om flagg, i de nordiske land. Organisasjonen ble stiftet i København 27. januar 1973.

Nordisk Flaggselskap utga til 2011 tidsskriftet Nordisk Flaggkontakt med to nummer i året. I 2003 arrangerte organisasjonen den 20. internasjonale flaggkongress, avholdt på Armémuseum i Stockholm. Nordisk Flaggselskap er tilsluttet Fédération internationale des associations vexillologiques (FIAV), den internasjonale sammenslutningen av vexillologiske organisasjoner og institusjoner.

Nordisk Flaggselskaps flagg er på gul duk et liggende rødt flaggstikk, som sammen med to kryssende røde flaggliner danner samme figur som et Nordisk korsflagg i nordisk tradisjon. Fargene gult og rødt viser til det som kan ha vært Kalmarunionens flagg, foreslått av kong Erik av Pommern rundt 1430. I nyere tid er det igjen foreslått som «Nordens flagg», men blir neppe vedtatt, siden både Orknøyene og den svenske kirke bruker dette flagget.

FIAV har også tatt flaggstikket som sitt symbol og satt det inn sitt flagg, med gule flaggliner på blå duk. Flaggstikket er dermed blitt et internasjonalt symbolet for vexillologi.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]