Nordenskiöldøyene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nordenskjoldøyenes beliggenhet i Karahavet
De forskjellige øyene i Nordenskjoldøyene
Nordenskjoldøyene inkluderer noen av øyene rett utenfor Sibir.

Nordenskiöldøyene eller Nordenskjoldøyene (russisk Архипелаг Норденшельда; Arkhipelag Nordensjelda) er ei stor øygruppe øst i Karahavet i Krasnojarsk kraj i Russland. De østligste øyene ligger 120 km vest for Tajmyrhalvøya.

Øygruppa har fått navn etter polfareren Adolf Erik Nordenskiöld av den norske polfareren Fridtjof Nansen og ble nedtegnet på de første nøyaktige kart av havområdet nord for Sibir. Det er om lag 90, kalde, forblåste og øde øyer denne øygruppen. De består hovedsakelig av magmatiske bergarter og er dekket av tundravegetasjon. Det er ingen permanente bosetninger på noen av øyene.

Nordenskiöldøyene er av geografiske årsaker blitt delt i flere mindre grupper. De største gruppene fra nord til sør er:

  • Litkeøyene (острова Литке; Ostrova Litke), Denne gruppen inneholder Russkijøya (остров Русский; Ostrov Russkij) Den ligger helt nord i øygruppa og er den største øya i Nordenskiöldøyene.
  • Austøyane (Восточные острова; Vostiotsjnyje Ostrova), Denne gruppa inneholder Kolomejtsevøyene (острова Коломейцева; Ostrova Kolomejtseva)
  • Tsivolkoøyene (острова Циволько; Ostrova Tsivolko).
  • Pakhtusovøyene (острова Пахтусова; Ostrova Pakhtusova).
  • Vilkitskijøyane (острова Вилькицкого) eller Dzjekmanøyene.

Nordenskiöldøyene strekker seg nesten 100 km fra vest til øst langs Karahavet utenfor kysten av Sibir, der en finner store kystøyer som Tajmyrøya og Nansenøya.

Klimaet på Nordenskiöldøyene er arktisk og hardt. Havet omkring de mange øyene er isdekket om vinteren og stengt av pakkis om sommeren, som bare varer to måneder av året.

Øyene er en del av Det store arktiske statlige naturreservatet, det største naturreservatet i Russland og Europa.

Kilder[rediger | rediger kilde]