Turnéteatret i Trøndelag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Nord-Trøndelag Teater»)
Turnéteatret i Trøndelag
NettsideNettside
Fasaden til teaterbygget som åpnet i 2017, vender ut mot Minsaas' plass på Verdalsøra. Arkitekt for bygget: Pir 2 Arkitekter

Turnéteatret i Trøndelag, inntil april 2017 Nord-Trøndelag Teater, er et teater som eies av Trøndelag fylkeskommune og har base i Verdal. Det skal produsere og formidle profesjonell scenekunst i fylket. Det er også et kompetansesenter som yter bidrag til lokale teatermiljøer, for å utvikle fylkets amatørteatre.

Den 1. juni 2023 tiltrer Arne Fagerholt stillingen som teatersjef ved Turnéteatret.[1] Han etterfølger Nora Evensen, som tiltrer som teatersjef ved Brageteatret fra samme dato.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Oppstarten[rediger | rediger kilde]

Historien til Turnéteatret i Trøndelag startet ved etableringen av Nord-Trøndelag Teaterverksted i 1983.[2] De første ansatte var Arnulf Haga og Ragnhild Vannebo. Formålet til teaterverkstedet var å bidra til kvalitetsheving av amatørteatret gjennom kontakt med profesjonelle teaterarbeidere.

Navneendring og status som regionteater[rediger | rediger kilde]

I 1996 ble navnet endret til Nord-Trøndelag Teater. Bakgrunnen for dette var å forberede grunnen for etableringen av et profesjonelt regionteater med status og finansiering på lik linje med landets øvrige regionteatre. I statsbudsjettet for 2008 fikk Nord-Trøndelag Teater endelig status og region-/landsdelsinstitusjon. Den 1. januar 2010 ble Nord-Trøndelag Teater AS etablert som et aksjeselskap heleid av Nord-Trøndelag fylkeskommune.

Fra 2014 ble Nord-Trøndelag Teater en del av statens funksjonsfordelingssystem, hvor staten og fylkeskommunen bidrar med henholdsvis 70 % og 30 % av den offentlige støtten til teatret.

Nytt teaterhus i Verdal[rediger | rediger kilde]

Like før jul i 2014 ble det fattet vedtak i fylkestinget og i Verdal kommune om husleiegaranti for nytt teaterhus for Nord-Trøndelag Teater. I september 2015 ble grunnstein til teaterhuset lagt ned og byggingen av teaterhuset påbegynt. Det nye teaterhuset åpnet 9. september 2017.

Ny navneendring[rediger | rediger kilde]

I forbindelse med sammenslåingen av fylkene Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag endret teatret navn fra Nord-Trøndelag Teater til Turnéteatret i Trøndelag 26. april 2017.

Teatersjefer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «Arne Fagerholt ny teatersjef ved Turnéteatret i Trøndelag». Scenekunst. 13. september 2022. Besøkt 16. april 2023. 
  2. ^ «Om teatret». Turneteateret. Turnéteatret i Trøndelag. Besøkt 16. april 2023. 
  3. ^ «Ferdig uten ansattes tillit»; Adresseavisen 07.02.2009
  4. ^ «Nylund ny teatersjef», Romerikes Blad 18.02.2009
  5. ^ «Ny sjef - ny form - nytt innhold»; Trønder-Avisa 29.04.2011

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]