Nord-Aralsjøen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nord-Aralsjøen
Areal 2008: 3300 km²
Høyde 2006: 42,2 moh.
Posisjon
Kart
Nord-Aralsjøen
46°30′N 60°42′Ø

Nord-Aralsjøen er den nordlige delen av den opprinnelige Aralsjøen. Den får vann fra elva Syr-Darja.

Aralsjøen har skrumpet inn siden 1960-tallet, da Sovjetunionen bestemte at de to elvene som munnet ut i Aralsjøen, Amu-Darja og Syr-Darja, skulle avledes til irrigasjonsprosjekter i Kasakhstan og Usbekistan. I 1987 var inntørkingen kommet så langt at Aralsjøen ble delt i en nordlig og en sørlig del. Det ble bygget en kanal for å knytte sammen de to delene, men Aralsjøen fortsatte å tørke inn og kanalen ble også tørrlagt i 1999.

Det ble i stedet fokusert på tiltak for å hindre at Nord-Aralsjøen skulle tørke inn videre, og det ble gjort to forsøk på å bygge et dike over det tidligere Bergstredet, hvor vann rant ut fra Nord-Aral og inn mot den fortsatt skrumpende Sør-Aralsjøen. Men begge forsøkene hadde mislyktes, ettersom det ikke fantes økonomiske midler til å bygge diket tilstrekkelig sterkt. Begge dikene ble bygget av jordmasser hentet nær byggestedet, og da vannstanden i sjøen begynte å stige klarte ikke dikene å stå i mot trykket fra vannmassene bak, som brøt gjennom og rant inn i Sør-Aral.

I oktober 2003 la så regjeringen i Kasakhstan fram en plan for bygging av en betongdemning, og i 2005 sto Kokaraldiket ferdig til bruk. Vannstanden begynte straks å stige og har endog steget raskere enn forventet. Fiskestammene i Nord-Aral øker igjen, og det foregår igjen fiske av økonomisk betydning i sjøen. Mens innsjøens areal i 2003 var 2550 km² var det i 2008 økt til 3300 km².[1]

Det planlegges nå bygging av en ny og høyere demning for å øke vannstanden ytterligere, blant annet med sikte på å gjenopprette forbindelsen til sjøen fra den tidligere havnebyen Aral. Byggingen er planlagt å starte opp i 2009.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The Kazakh Miracle: Recovery of the North Aral Sea». Arkivert fra originalen 8. september 2019. Besøkt 2. oktober 2008.