Nora Taksdal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nora Taksdal
Født16. apr. 1968Rediger på Wikidata (55 år)
BeskjeftigelseMusiker Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Nora Taksdal (født 16. april 1968), norsk bratsjist og skribent, siden 2006 solobratsjist i Kringkastingsorkestret. Hun var i 1984 med på å danne Vertavo Strykekvartett hvor hun spilte i ti år. Fra 1990 var hun solobratsjist i Bergen Filharmoniske Orkester og fra 1996 i Oslo-Filharmonien.

Taksdal har vært medlem av Det Norske Kammerorkester siden 1987 og i samtidsensemblene Borealis, Oslo Sinfonietta og BIT 20. Hun var 1990-1996 lektor ved Grieg-akademiet i Bergen. Sommeren 1990 vant hun 1. pris i Ungdomssymfonikernes solist-konkurranse med sin tolkning av William Waltons bratsjkonsert. Hun har vært solist med en rekke profesjonelle orkestre og amatørorkestre i Norge, samt i Skandinavia, Tyskland, Benelux-landene og Storbritannia. Hun har i 2005-2007 vikariert i The Chamber Orchestra of Europe.

Taksdal opptrer hyppig ved klassiske konserter og festivaler i Norge og utlandet, og innenfor improvisasjon med artister som Bugge Wesseltoft, Ketil Bjørnstad, Øyonn Groven Myhren, Arild Andersen, og Lill Lindfors.

Hun spiller på en bratsj fra Venezia, bygget i 1745 av Domenico Busan, utlånt av Dextra Musica.

Taksdal er utdannet ved Østlandets Musikkonservatorium (professor Leif Jørgensen), Norges musikkhøgskole (professor Lars Anders Tomter) og har solistdiplom (Konzert-Examen) fra Folkwang Hochschule für Musik, Essen i Tyskland (professor Vladimir Mendelssohn) i 1994.

Nora Taksdal har mottatt priser, legater og stipendier. Hun har innehatt flere tillitsverv, blant annet i de offentlige utvalg «Fond for lyd og bilde» og Statens Kunstnerstipend.[1] Hun satt i juryen for solistkonkurransen «Virtuos 2012».

Nora Taksdal har skrevet en rekke artikler i magasinene Musikk-Kultur, Listen to Norway og Resonans. Hun lager også musikkinnslag og kåserier for NRK P2. I 2011 opprettet Taksdal klassisk musikk-forumet Klassisk Vennepunkt.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

(Ufullført)

Kringkastingsorkesteret[rediger | rediger kilde]

Deltar på

Referanser[rediger | rediger kilde]