Nongqawuse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nongqawuse (til høyre) med profetinnen Nonkosi

Nongqawuse (født i 1840-årene, død i 1898) var xhosa–profetinnen som fikk profetiene som endte med at xhosaene drepte kveget sitt i 1856–57.

I april eller mai 1856 gikk tenåringen Nongqawuse og hennes venn Nombanda for å hente vann fra en dam nær munningen av Gxarha. Da hun returnerte, fortalte Nongqawuse sin onkel og verge Mhlakaza at hun hadde møtt åndene til tre av hennes forfedre.

Hun hevdet at åndene hadde fortalt henne at xhosafolket skulle ødelegge deres avlinger og drepe sitt kveg, kilden for deres velstand. Til gjengjeld skulle åndene kaste de britiske nybyggerne på sjøen. De skulle også fylle opp kornlagrene og fylle kraalene mer flottere og friskere kveg. Samtidig var mange av xhosaenes kvegflokker plaget med «lungesykdom», muligens introdusert av europeisk kveg, og mange av kvegene var allerede døde.

Mhlakaza gjentok profetien til den fremste høvdingen, Sarhili. Sarhili beordret sine tilhengere om å adlyde profetien, noe som fikk bevegelsen til å spre seg til det punkt der den ikke kunne stoppes. Kvegdrepingen fikk ikke bare konsekvenser for gcaleka, Sarhilis klan, men hele xhosanasjonen, og det er anslått at gcalekaene drepte mellom 300 000 og 400 000 storfe.

Nongqawuse forutsa at forfedrenes løfte skulle innfris den 18. februar 1857 da sola ville bli rød. Men den dagen stod sola opp med samme farge som alle andre dager, og profetien ble ikke innfridd. Til å begynne med skyldte Nongqawuses tilhengere på de som ikke adlød hennes instruksjoner, men de vendte seg senere mot henne.

I etterspillet til krisen sank befolkningen i Britisk Kaffraria fra 105 000 til mindre enn 27 000 på grunn av den resulterende hungersnøden. I minst et tilfelle ble det rapportert at mennesker ble tvunget til å ty til kannibalisme. Nongqawuse ble arrestert av britiske myndigheter og sendt til Robben Island. Etter at hun ble satt fri, levde hun på en gård i distriktet Alexandria i den østlige Kappkolonien, hvor hun døde i 1898.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]