Nongqawuse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nongqawuse
Fødtca. 1841Rediger på Wikidata
Kentani (Kappkolonien, Det britiske imperiet)
Død1898Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseProfet Rediger på Wikidata
NasjonalitetKappkolonien

Nongqawuse (født i 1840-årene, død 1898) var xhosa-profetinnen som fikk synene som medførte at xhosaene drepte kveget sitt i 1856–57.

I april eller mai 1856 gikk tenåringen Nongqawuse og hennes venn Nombanda for å hente vann fra et elvebasseng nær munningen av Gxarha. Da hun kom tilbake fortalte Nongqawuse sin onkel og verge Mhlakaza at hun hadde møtt åndene til tre av sine forfedre.

Hun hevdet at åndene hadde fortalt henne at xhosafolket skulle ødelegge sine avlinger og drepe kveget sitt. Avlingene og kveget var grunnlaget for xhosaenes velstand. Til gjengjeld skulle åndene kaste de britiske nybyggerne på sjøen, fylle opp kornlagrene og fylle kraalene med flottere og friskere kveg. På denne tiden var xhosaenes kvegflokker herjet av «lungesykdom», noe som muligens skyldtes nybyggernes innføring av europeisk kveg. I 1864 hadde mange kyr allerede dødd, og xhosa-folket trodde at kvegdøden skyldtes heksekraft - *umuthi*.

Mhlakaza gjentok profetien overfor den øverste høvdingen, Sarhili. Sarhili beordret sine undersåtter til å adlyde profetien, og avlivingen av kvegflokkene bredte om seg til et punkt der det ikke lenger var mulig å stoppe handlingene. Kvegdrepingen fikk ikke bare konsekvenser for gcaleka, Sarhilis klan, men hele xhosanasjonen. Historikere anslår at gcalekaene alene drepte mellom 300 000 og 400 000 storfe.

Nongqawuse forutsa at forfedrenes løfte skulle innfris den 18. februar 1857, og at sola den dagen ville bli helt rød. Men den 18. februar stod sola opp med samme farge som alle andre dager, og profetien ble ikke innfridd. Til å begynne med la Nongqawuses tilhengere skylden på dem som ikke adlød hennes instruksjoner, men senere vendte også de som hadde trodd på henne seg mot henne.

Etter ødeleggelsen av kveg og avlinger gikk folketallet i Britisk Kaffraria ned fra 105 000 til under 27 000 på grunn av hungersnød. Nongqawuse ble arrestert av britiske myndigheter og sendt til Robben Island. Etter at hun ble satt fri levde hun på en gård i distriktet Alexandria i den østlige Kappkolonien, hvor hun døde i 1898.

Dalen der Nongqawuse møtte åndene bærer fortsatt navnet Intlambo kaNongqawuse (Xhosa for Nongqawuses dal).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]