Noetikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Noetikk er en gren av metafysisk filosofi som omfatter studiet av sinn og intuisjon, og hvordan disse kan virke inn på materien.

Grunntanken innen noetikk er at det menneskelige sinn er i stand til å påvirke den fysiske verden, noe som de senere årene er blitt bekreftet gjennom utallige vitenskapelige forsøk[trenger referanse], blant annet ved Institute of Noetic Sciences. Ved dette instituttet forskes det blant annet på kreativitet, effekter av meditation, PSI, ulike bevissthetstilstander, effekten av healing og bevisste drømmer.

De fleste har en ide om at tankene er vektløse, men mye tyder på at tankene faktisk har en egenvekt[trenger referanse]. Akkurat som masse påvirker materie, kan tanker også gjøre dette, men i en mye mindre skala[trenger referanse]. Noen mennesker har en særlig evne til å kunne påvirke materien med tankene[trenger referanse]. Psykokinese er ansett som den direkte innflytelsen av sinnet på materien.

Noetikk er en kontroversiell vitenskap[trenger referanse], men nyere forskning har ført til et mer seriøst syn på dette feltet[trenger referanse]. Det fikk et spesielt høydepunkt i Dan Browns bok, Det Tapte Symbol, hvor noetikk var et sentralt tema.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]