Nixierør

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tallene på et GN-4 nixierør.

Et nixierør er en elektronisk innretning for å vise tall eller annen informasjon. Glassrøret inneholder en netting-anode og flere katoder ofte formet som arabiske tall. Ved å sette spenning på en katode vil den lyse opp med en oransje, glødende farge. Røret er fylt med gass under lavt trykk, vanligvis mest neon og litt kvikksølv. Den mest vanlige typen nixierør har ti katoder formet som tallene 0 til 9, og av og til et desimalpunkt eller to.

Ved å påtrykke en strøm på et par milliampere ved 170V DC mellom anode og katode, vil den respektive katoden lyse opp. Strømbegrenseren er normalt en anode-motstand på et par titalls kiloohm.

Nixierør kan noen ganger bli utsatt for ionebombardering, noe som gjør at innsiden av glasset vil få en grå overflate. Dette skjer gjerne når et rør nærmer seg slutten av sin levetid. Ionebombardering kan også forekomme hvis en katode har vært lenge på, mens andre har vært av den samme tiden. Ionebombarderingen vil da kunne legge et belegg på de ubrukte katodene. Når så en av de ubrukte katodene tennes, vil den bare delvis gløde, eller den vil ikke gløde like sterkt som før. Dette kan i noen tilfeller fikses ved å påtrykke en større strøm i en periode.

Historie[rediger | rediger kilde]

Nixierøret ble utviklet av en liten vakuumrør-produsent ved navnet Haydu Brothers Laboratories, og ble introdusert i 1954 av Burroughs Corporation som kjøpte Haydu og eide navnet Nixie som et varemerke. Navnet Nixie kommer fra "NIX I", en forkortelse for "Numeric Indicator eXperimental No. 1"

Anvendelser[rediger | rediger kilde]

Nixierør har blitt brukt i mye elektrisk utstyr som f.eks. voltmetre og frekvenstellere. De er også blitt brukt i kalkulatorer. De kan enten bli drevet ved at alle rørene er tent samtidig eller ved multipleksing.

Renessanse[rediger | rediger kilde]

Nixierør har i de senere år fått sin renessanse. Grunnet enkeltes misnøye angående dagens digitale måter å vise informasjon på, er mange tiltrukket av rørenes glødende varme og sjarm. Etter mange år på lager grunnet liten interesse har rørene steget i pris. Dette gjelder spesielt store rør. Det er nå populært å lage klokker med nixierør som display.