Nils Bruland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nils Bruland
Født27. september 1922
Død23. januar 2000 (77 år)
Beskjeftigelse Billedhugger
Nasjonalitet Norge

Nils Bruland (født 27. september 1922, død 23. januar 2000) var en norsk billedhugger fra Eivindvik i Gulen. Han var bosatt i Jølster store deler av livet sitt.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Nils Bruland var sønn til Arne Bruland og Helga, født Brosvik. Han utdannet seg ved Kunstfackskolan i Stockholm, der han selv underviste i kunsthåndverk i mange år. Han jobbet ofte sammen med professor Carl Malmsten. Da mora til Nils Bruland, Helga døde i 1947, ble hun gravlagt i Koparvik. Nils Bruland ønsket å lage et minne etter henne, og han fikk reist ei gravstøtte i Rutledal, hjembygda hennes.

Han var sterkt knyttet til hjemfylket, og i et intervju med Bergens Tidende, uttalte han: "Naturen her er noko av det vakraste vi kan finne på jordkula, men like mykje har folka ein livsrytme og livsrøynsle som er umåteleg verdfull. Eg kjenner heile dette området som ein heim."

Nils Bruland arbeidet mye med treskulpturer, men har også laget flere krigsminnesmerke til norske kommuner. Han ble gift med Inga, og de ble boende i Gjesdal i Jølster fra 1974. Bruland ble foreslått til fylkeskulturprisen i 1980, men fikk ikke prisen.

Inga døde i 1998, og Nils laget selv gravminnet etter henne. Hun ble gravlagt i Utvik i Stryn. Da han selv døde to år etter, ble han gravlagt på samme stedet.

Verk (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]