Nikolaj Bobrikov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Николай Иванович Бобриков
Nikolaj Ivanovitsj Bobrikov
Nikolai Bobrikov.jpg
Nikolaj Ivanovitsj Bobrikov.
Født15. januar 1839
Strelna
Død16. juni 1904 (65 år)
Helsingfors
Utdannet ved Russlands væpnede styrkers generalstabsmilitærakademi
Beskjeftigelse Offiser, politiker
Nasjonalitet Det russiske keiserdømmet
Utmerkelser
12 oppføringer
Ridder av Sankt Aleksander Nevskij-ordenen, 1. klasse av Sankt Stanislaus-ordenen, 2. klasse av Sankt Stanislaus-ordenen, Orden av den hvite ørn, 1. klasse av Sankta Annas orden, 3. klasse av Sankta Annas orden, 2. klasse av Sankt Vladimirs orden, 3. klasse av Sankt Vladimirs orden, 1. klasse av Den røde ørns orden, 1. klasse av Sankt Vladimirs orden, 4. klasse av Sankt Vladimirs orden, storkorset av Leopoldsordenen
Generalguvernør for Storfyrstedømmet Finland
12. oktober 1898 - 17. juni 1904

Nikolaj Ivanovitsj Bobrikov (russisk: Николай Иванович Бобриков) (født 15. januarjul./ 27. januar 1839greg. i St. Petersburg, død 4. junijul./ 17. juni 1904greg. i Helsingfors) var en russisk offiser og politiker. Han er best kjent som generalguvernøren i Storfyrstedømmet Finland i perioden 18981904. Bobrikov ble i 1898 utnevnt som storfyrstedømmets generalguvernør for å nedkjempe den finske separatist-bevegelsen, hvilket medførte at han ble forhatt og fryktet av det finske folket.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Tidlig karriere[rediger | rediger kilde]

Bobrikov ble født 27. januar 1839 i St. Petersburg, som sønn av en feltlege og sønnesønn av en prest. I 1858 ble han offiser, og gjennomgikk det russiske generalstabsakademiet. I 1865 ble han forfremmet til kaptein ved generalstaben, og tjenestegjorde også ved St. Petersbugs og ved Kazan militærdistrikt, og var også stabssjefen ved en divisjon i Novgorod.

I 1869 ble han forfremmet til oberst, og i 1878 til generalmajor. Han ble i 1884 generalløytnant og utnevnt som stabssjef ved gardetroppene i St. Petersburg militærdistrikt. I 1897 ble han forfremmet til general av infanteriet, og året etter utnevnt som generalguvernør for Storfyrstedømmet Finland, øverstkommanderende for troppene i Finlands militærdistrikt og som keiser Nikolaj IIs generaladjutant.

Generalguvernør for Storfyrstedømmet Finland[rediger | rediger kilde]

Bobrikov (t.v.) deltar i det russiske statsrådet i 1901. Maleri av Ilja Repin.

Kort tid etter sin ankomst til Helsingfors 12. oktober 1898, erklærte han i en tale til de finske myndighetenes representanter, at han skulle igangsette sitt program for sine fremtidige aktiviteter for tilknytningen mellom «grenselandet» (Finland) og «sentrum».

Raden av disse tiltakene begynte med det beryktede «Februarmanifestet», som ble undertegnet av tsar Nikolaj II den 15. februar 1899, som markerte begynnelsen på «undertrykkelsesårene» (sortovuodet). I manifestet erklærte tsaren at imperiets lover var høyere rangert enn fyrstedømmets egne lover, trykkefriheten forsvant og sensur ble innført. En halv million finner undertegnet en underskriftskampanje som ba Nikolaj II om å oppheve manifestet, men delegasjonen som skulle bringe underskriftene til tsaren nådde aldri frem til ham.

I 1900 krevde Bobrikov at all korrespondense mellom regjeringskontorer skulle foregå på russisk, og undervisning på russisk i skolene skulle økes. Den finske hæren ble oppløst i 1901, og det ble krevd at finske vernepliktige skulle tjenestgjøre i russiske enheter uansett hvor i det russiske imperiet. Ved første innkallelse i 1902 møtte bare 42 % av de vernepliktige opp, og i 1905 ble verneplikten i Finland avskaffet da man anså finnene som upålitelige.

I 1903 ble Bobrikov gitt diktatorisk makt av tsaren så han kunne avskjedige regjeringsmedlemmer og stenge aviser. Men siden 1899 hadde det finske folkets forakt og frykt for Bobrikov økt for hver dag.

Attentatet på Bobrikov[rediger | rediger kilde]

Den 16. juni 1904 utførte den unge nasjonalisten Eugen Schauman et attentat mot Bobrikov, da han skjøt ham tre ganger og deretter seg selv to ganger. Schauman døde øyeblikkelig. Bobrikov klarte etter store anstrengelser å bevege seg til det samlede senatet, hvoretter han ble sendt til et sykehus. På tross av de finske legenes anstrengelser, sto Bobrikovs liv ikke til å reddes, og han døde dagen etter. Etter begravelsen den 20. juni i Uspenskijkatedralen i Helsingfors ble liket flyttet til St. Petersburg og han ble begravd der.

Selv om attentatet på Bobrikov ble møtt av glede blant finnene, resulterte det i stengere russifisering av landet. Tsar Nikolaj II erklærte etter Bobrikovs død at hans store bedrifter ville bli foreviget i Russlands historie.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]