Nikolai Essen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nikolai Essen
Fon Essen NO.jpg
Født11. desember 1860
St. Petersburg
Død7. mai 1915 (54 år)
Tallinn
Gravlagt Novodevichy kirkegård
Far Otto Wilhelm von Essen
Søsken Anton Ottovich von Essen
Utdannet ved Sjøkadettkorpset
Beskjeftigelse Militær
Nasjonalitet Det russiske keiserdømmet
Utmerkelser
12 oppføringer
Kommandørridder av Royal Victorian Order, 1. klasse av Sankta Annas orden, 2. klasse av Sankta Annas orden, Den hvite ørns orden, 1. klasse av Sankt Stanislaus-ordenen, 2. klasse av Sankt Stanislaus-ordenen, 4. klasse av Sankt Vladimirs orden, 2. klasse av Sankt Vladimirs orden, Æreslegionen, 4. klasse av Sankt Georgsordenen, 3. klasse av St. Georgordenen, gullsverd for tapperhet

Nikolai von Essen som kommandant på Novik, februar 1904
Admiral Nikolaj Ottovitsj von Essen

Nikolai Essen (født 11. desember 1860 i St. Petersburg i Russland, død 7. mai 1915 i Tallinn i Estland) var en russisk kommandør og admiral.

For mer enn to århundrer hadde hans baltisktyske forfedre tjenestegjort i den russiske marinen, og syv av hans forfedre var blitt tildelt utmerkelsen St. Georgsordenen, den høyeste militære utmerkelse i det russiske imperiet. Essen gikk inn i den keiserlige russiske marinen etter endt militær utdannelse ved den russiske sjøkrigsskolen i 1880. I 1886 ble Essen forfremmet til løytnant. I den tidlige delen av karrieren hans kommanderte Essen en minesveiper, kanonbåten Grozyachij fra 1898 til 1900, dampskipet Slavjanka (1901–1902) i Svartehavet og i Middelhavet, etterfulgt av kommando på krysseren Novik frem til 1904, som var stasjonert i Vladivostok sammen med den russiske stillehavsflåten ved utbruddet av den russisk-japanske krig som brøt ut i februar 1904.

Essen fikk kommandoen over den russiske slagskipet Sevastopol i Port Arthur på ordre fra admiral Stepan Makarov i midten av 1904. Essen kjempet under slaget i Gulehavet. Til tross for generelt dårlige prestasjoner i den russiske skvadronen han hadde ansvar for, som var fanget i havn, i løpet av de siste ukene av den japanske beleiringen, klarte Essen å holde sitt slagskip i brukbar tilstand før skipet ble senket på dypt vann, slik at japanerne ikke kunne få tak i skipet. Essen ble forfremmet til kontreadmiral for den russiske marinen i 1908 og han ble utnevnt til øverstkommanderende for den russiske Østersjøflåten i 1909 da denne stillingen ble opprettet. Essen ble forfremmet til admiral i 1913. Essen så tidlig viktigheten av ubåter og fly, og ønsket å fremme yngre offiserer basert på deres kunnskaper om moderne strategi og taktikk.

Essen ble ansett som de dyktigste av de russiske admiraler under den første verdenskrig da han ledet den russiske Østersjøflåten energisk i løpet av det første året av verdenskrigen. Hans styrker på denne tiden besto av fire slagskip, fem kryssere, fire lette kryssere, 62 torpedobåter, tolv ubåter og en rekke mindre enheter.

Essen døde uventet etter en kort kamp mot lungebetennelse i mai 1915. Han ble gravlagt i St. Petersburg. Essen etterlot seg sin kone, Mary, og sønnen Anton som senere ble drept i aksjon som kommandør for den russiske ubåten AG-14 den 24. oktober 1917, og han hadde to døtre som begge giftet seg med sjøoffiserer.