Niko Pirosmani

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Niko Pirosmani
Født5. mai 1862[1][2]Rediger på Wikidata
Mirzaani (Guvernementet Tiflis)
Død9. apr. 1918[2]Rediger på Wikidata (55 år)
Tbilisi (Den transkaukasiske demokratiske føderale republikk)[3][4]
BeskjeftigelseKunstmaler Rediger på Wikidata
NasjonalitetGeorgia

Niko Pirosmanasjvili også kjent som Niko Pirosmani (ნიკო ფიროსმანაშვილი på georgisk); 5. mai(?), 1862- 9. april 1918) var en naivistisk/ primitivistisk maler fra Georgia i det tidligere Tsar-Russland.

Bildene hans handler om folkeliv i Georgia i arbeide, på jakt, i selskap og sammen med barn. Han prøvde seg på portretter av historiske personer, prostituerte, stilleben og landskaper. Malemateriellet varierte med hva han hadde penger til: olje på lerret, kartong eller blikkplater.

Hans i ettertid mest kjente portrett er av den franske sangerinnen Margot de Sèvres, som han forelsket seg i. Ifølge historien kjøpte han opp alt som var mulig å få av blomster og la ut på plassen foran hotellrommet hennes (og gikk konkurs etterpå). Hendelsen er udødeliggjort gjennom et dikt av Andrej Voznesenskij, senere en sang av Alla Pugatsjova.

Biografisk[rediger | rediger kilde]

«Skuespillerinnen Margarita», Maleri av Niko Pirosmani, 1909

Pirosmani var født inn i en vinbondefamilie i landsbyen Mirzaani i Kakhetiprovinsen. Den nøyaktige fødselsdagen er usikker. Han ble foreldreløs, og to eldre søstre tok seg av ham. De flyttet sammen til Tbilisi i 1870. I 1872 var han tjener hos rike familier, og lærte seg å lese og skrive russisk og georgisk. I 1876 dro han tilbake til Mirzaani og jobbet som gjeter, mens han trolig også lærte seg selv om maling. I 1882 startet han et lite verksted i Tbilisi. Det kastet ikke nok av seg, og ble avviklet. Han var konduktør på den georgiske jernbanen omkring 1890, men var med å starte en gård med melkeproduksjon i 1893 (som han mistet i 1901,) samtidig med at han malte plakater på bestilling. Etter hvert ble inntektene mindre, og han laget bilder som ble byttet mot kost og losji. I 1918 døde han av underernæring og leversvikt etter å ha ligget syk i en kjeller i tre døgn.

Han ble gravlagt på den lokale kirkegården i en uregistrert grav.

Regissøren Sergej Paradsjanov har laget en kortfilm om Pirosmani med tittelen (på engelsk)Arabesques on the Pirosmani Theme.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Autorités BnF, BNF-ID 12652291p, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Archive of Fine Arts, cs.isabart.org, abART person-ID 123126, besøkt 1. april 2021[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.eurasianet.org[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ museum.ge[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]