Nijmegenmarsjen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Medalje for 14. gangs deltakelse i 4-dagers marsjen

Nijmegenmarsjen er en fire dager lang marsj som arrangeres hvert år den tredje uken i juli i byen Nijmegen i Nederland.

Dagsetappene varierer fra 30 til 50 kilometer, med eller uten ti kilo pakning, avhengig av alder, kjønn, og om en går som sivil eller militær. Menn mellom 18 og 50 år i sivil klasse skal gå 50 km per dag. Menn mellom 18 og 50 år i militær klasse skal gå 40 km per dag, men med ti kilo pakning og i militær uniform.

Marsjen har hatt opp imot 45.000 deltakere, og er dermed den største turmarsjen i verden.[trenger referanse] Omtrent 5.000 av deltakerne går i militær klasse, hvorav de fleste er forlagt i leiren Heumensoord, som bygges opp hvert år for å huse de militære deltakerne. Den 92. fire-dagersmarsjen, i 2008, hadde 43.450 registrerte deltakere, hvorav 5.018 ikke startet, og 3.470 ikke fullførte; noe som gir at 34.962 faktisk fullførte.[trenger referanse]

En etappemarsj starter tidlig om morgenen, mens det fortsatt er mørkt, og deltakerne må være i mål ved 16- eller 17-tiden på ettermiddagen. Etappene begynner og slutter samme sted hver dag, men ruten varierer bitte litt fra år til år, og danner nærmest en slags firkløver rundt Nijmegen.

Som et årlig arrangement, ble Nijmegen-marsjen første gang arrangert i 1909. Det var militære som var fremst for å få arrangert marsjen, men marsjen som sådan er ikke et militært arrangement. Fra 1915 ble marsjen arrangert i og rundt Nijmegen. Storbritannia, Tyskland og Norge var de første utenlandske nasjoner som var med på marsjen; i 1928. Marsjen var da som «prøvegren» i forbindelse med OL i Amsterdam.

En hetebølge i 2006 førte til at Nijmegen-marsjen ble avlyst, etter at to personer omkom av hypertermi. Temperaturen den aktuelle dagen, 18. juli, var 36 °C på det varmeste.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]