Nidda (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Main
Elvemunningen ved Höchst
LandTysklands flagg Tyskland
DelstatHessen
Lengde89,7 km[1]
Nedbørfelt1 942,43 km²[1]
Middelvannføring13,1 /s
StartTaufstein, Vogelsberg
  – Høyde720 moh.
  – Koord.   50°31′55″N 9°14′3″Ø
MunningMain ved Frankfurt-Höchst
  – Høyde95 moh.
  – Koord.   50°5′58″N 8°33′5″Ø
Sideelver
  – HøyreHorloff, Wetter, Erlenbach
  – VenstreEichelbach, Laisbach, Nidder
Main
Kart
Nidda
50°31′55″N 9°14′03″Ø

Nidda er ei elv i Hessen i Tyskland, og ei av sideelvene til Main fra høyre. Hun har sitt utspring i Vogelsberg i Taufsteinfjella nær byen Schotten og renner gjennom Niddastausee og byene Nidda, Niddatal, Karben og Bad Vilbel. Ved Harheim når hun Frankfurt am Main og etter 98 KM munner hun ut i Main i Höchst i Frankfurt.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Navnet Nidda er et av Europas eldste elvenavn. Den romerske byen Nida som ble opprettet i 1. århundre tyder på at elvenavnet allerede fantes på den tiden. Elvenavnet er utbredt i hele Europa, som for eksempel i Polen, de baltiske landene, Skandinavia, på De britiske øyer og i det vestlige Mellom-Europa, derfor fører lingvister navnet tilbake til urindoeuropeisk opphav.[2]

Regulering[rediger | rediger kilde]

På 1920- og 1960-tallet ble Nidda regulert for å redusere fare for flom. De mange buktingene i elva forble som små vann, mens elveleiet ble gjort rettere og dypere. Siden 1993 har man delvis arbeidet for å tilbakeføre Nidda til det naturlige elveleiet.

Sideelvene til Nidda er Eichelbach og Nidder fra venstre og Horloff, Wetter, Erlenbach, Eschbach, Kalbach, Urselbach, Steinbach og Sulzbach fra høyre.

Referanser[rediger | rediger kilde]