Nicotiana glauca

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nicotiana glauca
Nomenklatur
Nicotiana glauca
Graham
Klassifikasjon
Rikeplanter
Gruppeblomsterplanter
Gruppeegentlige tofrøbladete planter
Ordensøtvierordenen
Familiesøtvierfamilien
Slekttobakkslekta
Økologi
Habitat: tørre steder
Utbredelse: Argentina, Bolivia; forvillet andre steder

Nicotiana glauca er en plante i søtvierfamilien.

Den er en eviggrønn busk eller lite tre som kan bli 6 m høy. Veden er myk, og planten er rikt forgrenet. Bladene sitter spredt og er elliptiske, lansettformede eller ovale, tilspissede, langstilkede, blå- eller grågrønne og 5–25 cm lange. Blomstene er grønngule, 3–4 cm lange og samlet i topper. Frukten er en eggformet kapsel som er 7–10 mm lang og delt i to kammer.

I det opprinnelige utbredelsesområdet pollineres planten utelukkende av kolibrier. Når den er innført til områder med pollinerende fugler, blir den pollinert av for eksempel kolibrier i California og solfugler i Sør-Afrika og Israel. Der slike pollinatorer mangler, er planten sjølpollinerende. En voksen plante produserer årlig 10 000–1 000 000 frø, og nesten alle er spiredyktige.

Nicotiana glauca vokser vilt i nordvestlige Argentina og Bolivia. Den dyrkes som prydplante og er vanlig forvillet i Nord- og Mellom-Amerika, Afrika, Australia og middelhavslandene. Den er i stand til å vokse på steder der få andre planter trives som Negevørkenen og lavasletteneKanariøyene og Hawaii. Noen steder, for eksempel på Ascension, er den en invaderende art som truer biologisk mangfold.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]