Nicosia Britannia-katastrofen 1967

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nicosia Britannia-katastrofen 1967
Dato20. april 1967
OperatørGlobe Air
Tok av fraDon Mueang International Airport
Bestemmelses-
sted
Basel
Omkomne126
Skadde3
Overlevende4
Kart
Nicosia Britannia-katastrofen 1967
35°06′30″N 33°17′14″Ø
En Globe Air Britannia på Schiphol

Nicosia Britannia katastrofen var en flyulykke som krevde 126 liv på en Bristol Britannia fra det sveitsiske flyselskap Globe Air da det styrte i bakken 4 km sør for Nicosia Airport i Kypros.

Ulykken[rediger | rediger kilde]

Britannia var et charterfly som skulle bringe turister fra Bangkok i Thailand til Basel i Sveits. Flyet mellomlandet i Colombo i Sri Lanka og deretter Bombay i India med planlagt neste stopp Kairo. Mannskapet valgte å fly til Nikosia på grunn av dårlig vær i Kairo. Fyet gjennomførte sitt tredje forsøk på å lande i voldsomt uvær fløy i en høyde nær landsbyen Lakatamia og brast i flammer.

På ulykkestidspunktet hadde begge flygerne overskredet sin maksimale flytid med tre timer. Styrmannen hadde mindre enn 50 timer flytid med Britannia.[1]

To tyske passasjerer (Christa Blümel og Peter Femfert) og to sveitsiske (Veronika Gysin og Nicolas Pulver) passasjerer overlevde starten. Tre av dem ble alvorlig skadet og ble behandlet i FNs feltsykehus i nærheten Nicosia, den fjerde, Nicolas Pulver ble rapportert til å være rimelig uskadd.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gero, David. Aviation Disasters Second Edition. Patrick Stephens Limited. s. 72.